foto: scanpix
Dienas laikā Grenlandē izkusis 2 miljardus tonnu liels ledus apjoms
Grenlande.
Pasaulē
2019. gada 15. jūnijs, 20:01

Dienas laikā Grenlandē izkusis 2 miljardus tonnu liels ledus apjoms

Jauns.lv

Vakar, 14. jūnijā, Grenlande zaudējusi vairāk nekā divus miljardus tonnu ledus. Lai arī Grenlande ir milzīga sala un uz tās ir patiešām daudz ledus, tik intensīva kušana jūnijā ir neparasta parādība, vēsta CNN.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Parasti Grenlandes ledus kušanas sezona sākas jūlijā un ilgst līdz pat augusta beigām. Grenlandes klimata pētnieks Tomas Mote atzinis, ka pēkšņā ledus kušana ir neparasta, bet ne nepieredzēta parādība. Līdzīga ledus kušana bija vērojama 2012. gada jūnijā.

Tomēr tas, ka ledus Grenlandē tik intensīvos apjomos sāk kust jau vasaras sākumā, ir slikta zīme, proti, 2019. gads varētu tikt ierakstīts vēsturē kā gads, kad Grenlande zaudējusi jebkad lielāko ledus daudzumu. 

Mote paskaidroja, ka tik agra ledus kušana nozīmēs – arī pārējos vasaras mēnešos ledus kusīs ātri un intensīvi. Pētnieks lēš, ka pārmērīgo ledus kušanu ietekmējuši laikapstākļi, proti, daudzviet pasaulē šobrīd gaisa temperatūras ir krietni augstākas, nekā ierasts. 

Grenlande ir lielākā sala pasaulē un pieder Dānijai. Grenlandes kopējā platība ir 2,166 miljoni kvadrātkilometri, gandrīz visa tās teritorija atrodas aiz Ziemeļu polārā loka. 85% tās kopējās platības klāj pastāvīga ledus sega, kas ir līdz 1524 metrus bieza.