foto: REUTERS/SCANPIX
Turcija noraida ASV ultimātu atteikties no Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādes
Pasaulē
2019. gada 13. jūnijs, 23:12

Turcija noraida ASV ultimātu atteikties no Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādes

Jauns.lv / LETA

Turcija ceturtdien paziņoja, ka nepakļausies ASV ultimātam atteikties no Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas "S-400" iegādes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ASV aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Patriks Šenahans pirms nedēļas Turcijas aizsardzības ministram Hulusi Akaram nosūtīja vēstuli, kurā uzskatīti soļi, kurus Vašingtona spers nākamajās septiņās nedēļās, lai izslēgtu Ankaru no iznīcinātāju "F-35" programmas un apturētu tās līdzdalību līdz 31.jūlijam.

Akars telefonsarunā ar Šenahanu norādījis, ka vēstulē izmantoti vārdi bijuši "nepiemēroti un NATO garam neatbilstoši", paziņojusi Turcijas Aizsardzības ministrija.

Viņi apsprieduši "F-35" programmu un vienojušies, ka sarunas jāturpina, pavēstīja ministrija.

Savukārt ārlietu ministrs Mevluts Čavušolu paziņoja, ka "neviens nevar uzstādīt ultimātus Turcijai".

Viņš arī atkārtoja iepriekš izteikto piedāvājumu izveidot kopīgu darba grupu ASV bažu kliedēšanai, norādot, ka ASV prezidents Donalds Tramps pret ideju attiecies labvēlīgi, taču to noraidījušas "dažas institūcijas" ASV.

Turcijas lēmums iegādāties Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu "S-400" ir saasinājis Ankaras attiecības ar Vašingtonu, kas šādu soli uzskata par nesavienojamu ar "F-35" programmu, kurā iesaistīta arī Turcija.

ASV uzskata, ka Turcija nevar iegūt gan "S-400", gan "F-35". Turcija izteikusi vēlmi iegādāties 100 "F-35" iznīcinātājus.