foto: REUTERS/SCANPIX
Malaizijas premjers ierosina veidot vienotu Āzijas tirdzniecības valūtu
Malaizijas premjerministrs Mahatirs bin Mohamads.
Pasaulē
2019. gada 30. maijs, 14:48

Malaizijas premjers ierosina veidot vienotu Āzijas tirdzniecības valūtu

Jauns.lv / LETA

Austrumāzijai būtu jāapsver iespējas izveidot kopīgu uz zeltu balstītu reģionālo tirdzniecības valūtu, kas veicinātu tirdzniecību un atbrīvotu reģionu no paļaušanās uz darījumiem ASV dolāros, ceturtdien paziņoja Malaizijas premjerministrs Mahatirs bin Mohamads.

Viņš sacīja, ka šādu valūtu varētu izmantot reģionālajā tirdzniecībā, bet tā neaizstātu nacionālās valūtas lietošanu valsts līmenī.

"Ja mēs Tālajos Austrumos vēlamies būt vienoti, mums būtu jāizveido kopīga tirdzniecības valūta nevis vietējai lietošanai, bet tirdzniecības sakārtošanas mērķiem," Malaizijas premjers teica Tokijā notiekošajā Āzijas nākotnes forumā.

"Pašlaik mēs esam atkarīgi no ASV dolāra, bet arī ASV dolārs nav stabils. Tādēļ mūsu ierosinātajai valūtai jābūt balstītai uz zeltu, jo zelts ir stabilāks," klāstīja politiķis.

Mahatirs norādīja, ka reģionālās valūtas kurss būtu sasaistīts ar atsevišķu valstu sniegumu un palīdzētu saskaņot reģionālo tirdzniecību.

"Tādā veidā mēs zinātu, cik esam parādā, zinātu, cik mums jāmaksā Austrumāzijas valūtā," paskaidroja Malaizijas valdības vadītājs.