foto: EPA/Scanpix
Pentagons veido plānus par 10 000 karavīru nosūtīšanu uz Tuvajiem Austrumiem
Pasaulē
2019. gada 23. maijs, 08:36

Pentagons veido plānus par 10 000 karavīru nosūtīšanu uz Tuvajiem Austrumiem

Jauns.lv / LETA

Pentagons veido plānus par papildu līdz pat 10 000 karavīru nosūtīšanu uz Tuvajiem Austrumiem, lai novērstu iespējamos Irānas draudus.

Plāni ceturtdien tiks iesniegti Baltajam namam un nav skaidrs, vai tos apstiprinās prezidents Donalds Tramps, kurš ir vairākkārt uzsvēris nepieciešamību samazināt ASV spēku klātbūtni reģionā.

Kā pavēstījušas amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas, karavīri būs aizsardzības spēki un diskusijas notiek arī par papildu kuģu un raķešu sistēmu "Patriot" nosūtīšanu, kā arī pastiprinātu Irānas novērošanu.

Kopš ASV prezidents Donalds Tramps pērn maijā paziņoja, ka ASV vienpusējā kārtā izstājas no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un atjauno sankcijas, spriedze Vašingtonas un Teherānas attiecībās saasinājusies.

Irānas prezidents Hasans Ruhani paziņojis, ka Irāna pārtrauks ievērot atsevišķus kodolvienošanās aspektus, ja pārējās rietumvalstis, kas parakstījušas vienošanos, nenodrošinās solīto sankciju atcelšanu.

Trampa administrācija devusi rīkojumu pamest Irāku visam mazāk svarīgajam diplomātiskajam personālam, šo lēmumu pamatojot ar bažām, kas izriet no Irānas atbalstīto Irākas bruņoto grupējumu puses, un nosūtījusi uz reģionu aviācijas bāzes kuģi un bumbvedējus "B-52".