Pasaulē
2019. gada 20. maijs, 13:28

Alēnam Delonam festivālā Kannās pasniedz balvu par mūža ieguldījumu; feministes protestē

Jauns.lv

Svētdien, 19. maijā, Kannu festivālā balva par mūža ieguldījumu kinomākslā tika pasniegta leģendārajam franču aktierim Alēnam Delonam.

83 gadus vecais aktieris savas ilgās karjeras laikā piedalījies vairāk nekā 80 filmās, sešdesmitajos gados bija viens no pasaules kino sekssimboliem. Saņēmis arī vienu "Zelta globusa" nomināciju - kā daudzsološākais jaunpienācējs par lomu 1963. gada filmā "Gepards".

foto: HAEDRICH/VU/SIPA/SCANPIX
Alēns Delons pirms pusgadsimta kļuva par vienu no izcilākajiem Eiropas aktieriem.

Par mūža ieguldījumu viņš Kannu kinofestivālā svētdien tika sumināts ar goda "Zelta palmas zaru".

Festivāla rīkotāji par lēmumu Delonam piešķirt šo godu gan saņēmuši krietnu devu kritikas. Bija pat iesniegta 25 000 cilvēku parakstīta petīcija, lai aktieris pie šī "Zelta palmas zara" netiktu - daudzi pauda neapmierinātību ar viņa kādreizējiem komentāriem, kas tiek uzskatīti par rasistiskiem un sievietes apvainojošiem. Vairākās intervijās Delons sevi dēvējis par "mačo" un atklājis, ka nereti iepļaukājis sievietes, ar kurām bijis attiecībās. Sieviešu tiesību aizstāvji pauduši viedokli, ka Kannu festivāla rīkotāji, pasniedzot Delonam balvu, tādējādi atbalsta viņa "pretīgās vērtības".

Kannu festivāla rīkotāji gan aizstāvējās, norādot, ka "šodien grūti vērtēt to, kas sacīts pirms vairākiem gadiem". Par saviem izteikumiem nesen taisnojies arī Delons pats: "Es teicu, ka es esmu iepļaukājis sievieti? Jā, esmu. Un man vajadzēja toreiz piebilst, ka esmu saņēmis vairāk pļauku, nekā iesitis pats. Savā dzīvē es nekad neesmu sievieti pazemojis."