foto: Shutterstock
Eiropa vēršas pret sliktajiem taukiem
Uz maizes labāk smērēt sviestu, nevis margarīnu.
Pasaulē
2019. gada 7. maijs, 07:06

Eiropa vēršas pret sliktajiem taukiem

Kas Jauns Avīze

Eiropas Komisija nolēmusi, ka no 2021. gada 100 gramu pārtikas produkta nedrīkstēs saturēt vairāk par diviem gramiem transtauku.

Daudzās Eiropas valstīs par pieļaujamo normu uzskata divus līdz piecus procentus, Dānija pirmā 2003. gadā noteica griestus līdz diviem procentiem. ASV jau pirms dažiem gadiem aizliedza transtauku lietošanu pārtikā, izņemot produktus, kur tie rodas dabiski.

Uztura eksperti iesaka atteikties no produktiem ar transtaukiem, piemēram, margarīna un lētiem konditorejas izstrādājumiem. Mediķi brīdina, ka transtauki laupa šūnām spēju efektīvi izvadīt atkritumvielas un uzņemt barību.

Risks ir iedzīvoties sirds išēmiskajā slimībā, otrā tipa diabētā, izkaisītajā sklerozē, var aptaukoties aknas un pārkaļķoties asinsvadi. Jau 1940. gadā parādījās pirmie pētījumi, ka transtaukskābes var izraisīt vēzi.

Transtaukskābes, iekļūstot šūnas membrānā, padara to cietu un gandrīz nekam nederīgu. Šīs šūnas vairs nav spējīgas doties cīņā pret infekcijām vai vēža šūnām, nespēj pārvietoties pa kapilāriem.

Dānijā pēc stingru noteikumu pieņemšanas vidējais transtaukskābju patēriņš samazinājās no sešiem uz vienu gramu dienā, un, iespējams, ar to arī saistīts divtik sarukušais nāves gadījumu skaits no sirds išēmiskās slimības.

Transtauki radās pirms vairāk nekā simt gadiem, kad pārtikas rūpnieki lauzīja galvas, kā sviestu un cūku taukus aizstāt ar ko lētāku. Pie darba ķērās ķīmiķi un izgudroja, kā sabiezināt jeb hidrogenēt eļļas – paaugstinātā spiedienā un katalizatora klātbūtnē apstrādāja ar ūdeņradi, līdz taukskābes ieguva citu molekulāro struktūru.