foto: AP/Scanpix
Ziemeļmaķedonijas prezidenta vēlēšanās piedalījusies mazāk nekā puse vēlētāju
A man casts his ballot for the presidential elections at a polling station in Skopje, North Macedonia, Sunday, April 21, 2019. North Macedonia holds the first round of presidential elections on Sunday, seen as key test of the government following deep polarization after the country changed its name to end a decades-old dispute with neighboring Greece over the use of the term "Macedonia". (AP Photo/Boris Grdanoski)
2019. gada 22. aprīlis, 11:15

Ziemeļmaķedonijas prezidenta vēlēšanās piedalījusies mazāk nekā puse vēlētāju

Jauns.lv / LETA

Ziemeļmaķedonijā svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā piedalījusies mazāk nekā puse vēlētāju.

Kā liecina vēlēšanu komisijas dati, balsot devušies tikai 41% no 1,8 miljoniem vēlētāju, tikko pārsniedzot 40% minimālo līmeni, lai vēlēšanas atzītu par notikušām un varētu rīkot otro kārtu 5.maijā.

Vēlētāju aktivitāte prezidenta vēlēšanās bijusi zemākā kopš neatkarības iegūšanas 1991.gadā.

Pēc teju visu nodoto balsu saskaitīšanas pirmajā kārtā visvairāk balsu ieguvuši kreisi centriskās valdības atbalstītais Stevo Pendarovskis - 42,63%, un Gordana Siļanovska-Davkova no labējās opozīcijas - 42,39%. Albāņu minoritātes pārstāvis Blerims Reka saņēmis ap 11% balsu.

Pašreizējam prezidentam Ģorgem Ivanovam konstitūcija liedz kandidēt uz trešo piecu gadu amata termiņu pēc kārtas.

Šīs ir pirmās vēlēšanas Ziemeļmaķedonijā, kopš pirms nepilniem trim mēnešiem stājās spēkā vienošanās ar kaimiņvalsti Grieķiju par valsts nosaukuma maiņu no Maķedonijas pret Ziemeļmaķedoniju, tādējādi paverot valstij ceļu uz dalību Eiropas Savienībā un NATO.

Prezidentam Ziemeļmaķedonijā ir lielākoties ceremoniālas funkcijas.