foto: EPA/Scanpix
Venecuēlas opozīcijas līderis aicina valstī izsludināt ārkārtas stāvokli
Venecuēla slīkst tumsā jau vairākas dienas.
Pasaulē
2019. gada 11. marts, 07:38

Venecuēlas opozīcijas līderis aicina valstī izsludināt ārkārtas stāvokli

Jauns.lv / LETA

Venecuēlas opozīcijas līderis un Nacionālās sapulces spīkers Huans Gvaido, kurš sevi pasludinājis par pagaidu prezidentu, vēlas, lai valstī elektroapgādes pārtraukumu dēļ tiktu izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Pirmdien ir jāsasauc opozīcijas kontrolētās Nacionālās sapulces ārkārtas sēde, svētdien paziņoja Gvaido.

"Kā pagaidu prezidents un kā inženieris esmu sapulcējis tehniķu un ekspertu komandu. Mēs esam arī runājuši ar Vāciju un Japānu, kas ir kas tāds, kas uzurpatoram nav iespējams," tviterī paziņoja Gvaido, par uzurpatoru dēvējot Venecuēlas prezidentu Nikolasu Maduro, kura leģitimitāti viņš neatzīst. "Viņi vēlas mums palīdzēt rast atrisinājumu šai krīzei."

"Pateicoties konsultācijām ar Japānu un Vāciju, mēs esam izstrādājuši plānu, lai izvestu venecuēliešus no tumsas," turpināja Gvaido.

Daļa Venecuēlas ir bez elektrības kopš ceturtdienas vakara. Elektrības piegāžu atjaunošana notiek lēni, un šajā procesā nākas sastapties ar sarežģījumiem.

Maduro svētdien apgalvoja, ka pārtraukumi elektrības piegādēs notikuši ASV kiberuzbrukumu dēļ. Vašingtona šos pārmetumus noraida.

Gvaido svētdien no jauna aicināja bruņotos spēkus pāriet viņa pusē. Līdz šim armija turpina atbalstīt Maduro.

Savukārt ASV nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons svētdien pauda pārliecību, ka Maduro valdība nav mēģinājusi panākt Gvaido aizturēšanu, jo tā baidās, ka tās rīkojumi netiks pildīti.

"Ir notikušas neskaitāmas sarunas starp Nacionālās sapulces locekļiem un Venecuēlas armijas pārstāvjiem, runājot par to, kas varētu notikt, kā viņi varētu sākt atbalstīt opozīciju," ASV telekanālam ABC sacīja Boltons.

Venecuēlā turpinās konfrontācija starp Maduro un Gvaido, kurš sevi pasludinājis par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Kopumā 60 valstis, arī ASV un vairākas Latīņamerikas valstis, jau atzinušas Gvaido par leģitīmu Venecuēlas valsts vadītāju.

Gvaido noraidījis Maduro varas leģitimitāti, ņemot vērā strīdīgus vērtējumus izsaukušās maija vēlēšanas, kuras opozīcija boikotēja, jo daudzi tās līderi tajās piedalīties nevarēja.