foto: AP/Scanpix
Pompeo pauž apņēmību apturēt "Nord Stream 2", jo tas aizpludina naudu uz Krieviju un kaitē Eiropai
Kuģis Baltijas jūrā veic darbus pie "Nord Stream 2" gāzes vada, kas savienos Krieviju ar Vāciju.
Pasaulē
2019. gada 12. februāris, 21:29

Pompeo pauž apņēmību apturēt "Nord Stream 2", jo tas aizpludina naudu uz Krieviju un kaitē Eiropai

Jauns.lv / LETA

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo otrdien paziņojis, ka Vašingtona darīs visu, lai apturētu gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecību.

Pompeo ļāva noprast, ka ASV nemīkstinās savu nostāju pret gāzesvadu, kam pa Baltijas jūras dibenu jāsavieno Krievija ar Vāciju, lai piegādātu Rietumeiropai dabasgāzi, apejot Ukrainu un Poliju.

Pompeo norādīja, ka gāzesvads, kura būvniecība sākās pagājušajā gadā, "aizpludina naudu" uz Krieviju, kaitējot Eiropai.

ASV Valsts departamenta vadītājs kopīgajā preses konferencē ar Polijas ārlietu ministru Jaceku Čaputoviču norādīja, ka līdztekus komerciālajiem aspektiem pastāv arī nopietni drošības riski, kas saistīti ar šo gāzesvadu.

"Manuprāt, prezidents [Donalds] Tramps izteicies ļoti nepārprotami, ka Amerika darīs, ko spēj, lai, pieņemot lēmumus enerģētikā, Eiropas drošība tiktu stādīta pirmajā vietā," uzsvēra Pompeo, atbildot uz jautājumu par iespējamajām sankcijām pret "Nord Stream 2" projekta dalībniekiem.

Krievijas un Vācijas kopīgais projekts "Nord Stream 2" raisa bažas, ka Maskava iegūs pārlieku lielu kontroli pār Eiropu, īpaši kaitējot Polijai un Ukrainai. Triju Baltijas valstu un Polijas parlamentu spīkeri pērn kopīgā vēstulē brīdināja citu Eiropas valstu parlamentus, ka šis gāzesvads ir Maskavas politikas instruments, kas padziļinās Eiropas atkarību no Krievijas, bet Eiropas Parlaments pagājušajā mēnesī pieņēma rezolūciju, kurā nosodīja "Nord Stream 2" būvi.

"Nord Stream 2" projektā līdz ar Krievijas koncernu "Gazprom" iesaistītas Vācijas kompānijas "Wintershall" un "Uniper", Nīderlandes un Lielbritānijas "Shell", Francijas "Engie" un Austrijas OMV.

"Mēs piekrītam viedoklim, ka projekts "Nord Stream 2" nekalpo Eiropas enerģētiskajai drošībai. Mēs to uzskatām par neveiksmīgu projektu, pat par kaitīgu kontinenta enerģētiskajai drošībai," ASV valsts sekretāram piebalsoja Čaputovičs.

Polija ir trešā valsts, kuru Pompeo apmeklē savas Eiropas tūres ietvaros. Viņš pabijis jau Ungārijā un Slovākijā, bet pēc tam dosies uz Beļģiju un Islandi.

Uzturoties Slovākijā, Pompeo mudinājis Austrumeiropas un Centrāleiropas valstis pretoties Krievijas un Ķīnas ietekmei.

Savukārt gan Budapeštā, gan Bratislāvā viņš izteica brīdinājumu, ka ASV var būt spiestas ierobežot atsevišķas savas operācijas Eiropā un citviet, ja attiecīgās valstis turpinās sadarboties ar Ķīnas telekomunikāciju uzņēmumu "Huawei".