foto: EPA/Scanpix
AfD vēršas tiesā pret Vācijas izlūkdienestu par partijas apkaunošanu
"Alternatīva Vācijai" (AfD) līdzpriekšsēdētājs Aleksandrs Gaulands.
Pasaulē
2019. gada 7. februāris, 10:11

AfD vēršas tiesā pret Vācijas izlūkdienestu par partijas apkaunošanu

Jauns.lv / LETA

Vācijas labējā eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD) centīsies tiesā panākt aizliegumu iekšējam izlūkdienestam publiskot savu lēmumu par partijas uzraudzību, trešdien ziņu aģentūrai DPA pavēstīja partijas preses pārstāvis.

AfD vērsīsies administratīvajā tiesā Ķelnē.

"Sūdzība nav vērsta pret faktu, ka izlūkdienests novēro AfD, bet faktu, ka aģentūra to publiskojusi," skaidroja AfD preses pārstāvis.

Viņš apgalvoja, ka lēmuma publiskošana apkaunojusi partiju, kas ir pārstāvēta Bundestāgā un visu 16 federālo zemju parlamentos.

Vācijas iekšējais izlūkdienests - Federālā Konstitūcijas aizsardzības pārvalde (BfV) - janvārī paziņoja, ka pastiprinās AfD uzraudzību, saasinot bažas, ka partija apdraud Vācijas konstitucionālo kārtību.

BfV atklāja, ka pret AfD ievadīta "pārbaudes lieta", kas nozīmē, ka partijas uzraudzībā nedrīkst izmantot nedz slepenos aģentus, nedz tehniskos izsekošanas līdzekļus.

Saskaņā ar laikraksta "Sueddeutsche Zeitung" ziņoto AfD uzskata, ka BfV nebija juridiska pamatojuma publiskot savu lēmumu.

Partija vēlas, lai tiesa piemēro izlūkdienestam līdz 10 000 eiro lielu sodanaudu par katru reizi, kad viņi atkārtojuši savu paziņojumu par AfD uzraudzību.

Tēmas