foto: Ekrānuzņēmums
Pētījums atklāj, ka ASV un Ķīna izvirzījušās vadībā mākslīgā intelekta jomā
WIPO ģenerāldirektors Frānsiss Garijs.
Pasaulē
2019. gada 31. janvāris, 12:56

Pētījums atklāj, ka ASV un Ķīna izvirzījušās vadībā mākslīgā intelekta jomā

Jauns.lv / LETA

Globālajā konkurencē dominējošās lomas iegūšanai mākslīgā intelekta jomā priekšā izvirzījušās ASV un Ķīna, teikts ceturtdien publicētā ANO Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) pētījumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā secināts pētījumā, visiem krietni priekšā ar visvairāk mākslīgā intelekta patentiem - 8920 - ir ASV tehnoloģiju gigants IBM, kuram seko cits tehnoloģiju gigants "Microsoft" ar 5930 patentiem. Tiem seko galvenokārt Japānas tehnoloģiju konglomerātu veidota grupa.

Ķīnā ir 17 no 20 vadošajām akadēmiskajām institūcijām, kas iesaistītas mākslīgā intelekta patentēšanā, un tā ir īpaši spēcīga strauji augošajā "dziļās mācīšanās" segmentā - mašīnmācīšanās tehnoloģijās, kas ietver runas atpazīšanas sistēmas.

"ASV un Ķīna ir acīmredzami izrāvušās priekšgalā. Tās šajā jomā ir priekšgalā patentu pietiekumu skaita un zinātnisko publikāciju skaita izteiksmē," preses konferencē pavēstīja WIPO ģenerāldirektors Frānsiss Garijs. "Viņi ir nopietni spēlētāji intelektuālā īpašuma laukumā."

WIPO pētījumā analizēti patentu pieteikumi, zinātniskās publikācijas, prasības tiesās un iegādāšanās aktivitāte un secināts, ka mākslīgā intelekta jomā kopš 2013.gada iesniegts apmēram tik pat daudz patentu pieteikumu, cik iepriekšējā pusgadsimtā pēc šī termina rašanās 50.gados.

Visvairāk patentu pieteikumi mākslīgā intelekta jomā - 49% - iesniegti par automātisko videoinformācijas analīzi, kas tiek izmantota autonomās vadības automobiļos.