foto: Ekrānuzņēmums
Millera vadītās izmeklēšanas materiāli izmantoti dezinformācijas kampaņā
ASV īpašais prokurors Roberts Millers vadīja izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās.
Pasaulē
2019. gada 31. janvāris, 12:30

Millera vadītās izmeklēšanas materiāli izmantoti dezinformācijas kampaņā

Jauns.lv / LETA

Konfidenciāli materiāli no ASV īpašā prokurora Roberta Millera vadītās izmeklēšanas par Krievijas iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās ir publicēti internetā sagrozītā veidā kā daļa no dezinformācijas kampaņas šīs izmeklēšanas diskreditēšanai, trešdien iesniegumā tiesai paziņoja federālie prokurori.

Šie materiāli bija iesniegti aizstāvības advokātiem, kas pārstāvēja Krievijas kompāniju "Concord Management and Consulting LLC", kuru Millers ir apsūdzējis centienos finansēt iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās.

Konfidenciālie materiāli, kas gan neesot bijuši slepeni, pērn parādījās internetā. Tie bija atrodami, izmantojot saiti (linku), kas publicēta prokrieviska tvitera konta paziņojumā.

foto: Ekrānuzņēmums
ASV īpašais prokurors Roberts Millers vadīja izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās.

Prokurori tieši neapsūdzēja "Concord" šo materiālu noplūdināšanā, bet paziņoja, ka šīs kompānijas pieprasījums nosūtīt uz Krieviju slepenus jaunus pierādījumus "nepamatoti rada risku Savienoto Valstu nacionālās drošības interesēm".

Šo kompāniju kontrolē oligarhs Jevgēņijs Prigožins, kurš par saviem sakariem ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu ir izpelnījies Kremļa "pavāra" iesauku. Pret Prigožinu ir noteiktas ASV sankcijas saistībā ar Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, un viņam līdz ar šo kompāniju Millers ir izvirzījis apsūdzības.

ASV pērnā gada februārī izvirzīja apsūdzības 13 Krievijas pilsoņiem un trim juridiskajām personām, tai skaitā "Concord", par iejaukšanos ASV vēlēšanās. No šiem apsūdzētajiem tikai "Concord" ir atbildējusi uz apsūdzībām tiesā, tāpēc tās advokātiem bija pieeja lietas pierādījumiem.

foto: Ekrānuzņēmums
Konfidenciālie materiāli, kas gan neesot bijuši slepeni, pērn parādījās internetā.

Trešdienas iesniegumā tiesai prokurori pieminēja tvitera kontu @HackingRedstone, kas parādījies pērn. Tvītā no šī konta bijusi saite uz vietni, kurā ietvertie failu folderu vārdi atbilduši Millera izmeklēšanas materiāliem.

Prokurori paziņoja, ka lielākā daļa šo failu bija "grabažas, kas nekādi nebija saistītas ar šo lietu", tomēr starp tiem bija arī daži reāli izmeklēšanas materiāli, lai diskreditētu izmeklēšanu.

Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), izpētot šos failus, konstatēja, ka tikai apmēram 1000 no 300 000 publicētajiem materiāliem bija reāli dokumenti, kurus kompānijai "Concord" bija iesniegusi Millera izmeklētāju komanda.

Prokurori uzskata, ka šīs vietnes izveidotājam bijuši pieejami vismaz daži no Millera izmeklēšanas dokumentiem, kas iesniegti minētajai kompānijai. FIB arī konstatējis, ka šie dokumenti nav nozagti no valdības serveriem.