foto: AFP/Scanpix
Gvaido paziņo par Venecuēlas ārzemju aktīvu pārņemšanu
Venecuēlas opozīcijas kontrolētās Nacionālās sapulces (parlamenta) spīkers Huans Gvaido.
Pasaulē
2019. gada 29. janvāris, 08:27

Gvaido paziņo par Venecuēlas ārzemju aktīvu pārņemšanu

Jauns.lv / LETA

Venecuēlas opozīcijas kontrolētās Nacionālās sapulces (parlamenta) spīkers Huans Gvaido, kurš sevi pasludinājis par prezidenta pienākumu izpildītāju, pirmdien paziņoja, ka viņš pārņem kontroli pār Venecuēlas aktīviem ārvalstīs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Gvaido pirms tam izsludināja divus protestus, lai pārliecinātu armiju vērsties pret prezidentu Nikolasu Maduro un lai piespiestu viņu nedēļas laikā sarīkot jaunas vēlēšanas.

Gvaido ir paziņojis, ka "uzurpatora" Maduro valdīšana ir neleģitīma, un grib izveidot pārejas valdību pirms jaunām vēlēšanām.

Sociālajos medijos publicētā paziņojumā Gvaido pavēstīja, ka viņš "sāk pārņemt progresīvu un sakārtotu kontroli pār mūsu republikas aktīviem ārvalstīs, lai novērstu to, ka viņa (Maduro) aiziešanas laikā (..) uzurpators un viņa banda mēģinātu izšķērdēt mantu".

foto: EPA/Scanpix
Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro.

Gvaido arī sacīja, ka Nacionālā sapulce iecels jaunas direktoru padomes valsts naftas kompānijai PDVSA un tās ASV meitsabiedrībai "Citgo".

Gvaido pirms tam aicināja uz divu stundu streiku trešdien, "lai pieprasītu bruņotajiem spēkiem nostāties tautas pusē," pirms sestdien paredzētas "lielas nacionālas un starptautiskas demonstrācijas", kurā tiks atzīts vairāku Eiropas valstu atbalsts Venecuēlas opozīcijai.

Iedzīvotāji Venecuēlā pieprasa prezidenta Nikolasa Maduro atkāpšanos

Desmitiem tūkstoši venecuēliešu trešdien izgājuši ielās, lai pieprasītu prezidenta Nikolasa Maduro atkāpšanos un varas nodošanu opozīcijas kontrolētajam parlamentam. Kā ziņots ...

gallery icon
23

Lielbritānija, Francija, Portugāle, Spānija un Nīderlande ir paziņojušas, ka atzīs Gvaido par pagaidu prezidentu, ja Maduro līdz 3.februārim neizsludinās jaunas vēlēšanas.

ASV Baltais nams tikmēr aicināja Venecuēlas armiju pieņemt "mierīgu, demokrātisku un konstitucionālu varas nodošanu".