foto: AFP/Scanpix/LETA
ASV noliedz Izraēlas telekanāla versiju par Trampa miera plānu
Trampa miera plāns paredzot izveidot palestīniešu valsti 80 līdz 95% Rietumkrasta teritoriju.
Pasaulē
2019. gada 17. janvāris, 13:36

ASV noliedz Izraēlas telekanāla versiju par Trampa miera plānu

Jauns.lv / LETA

ASV amatpersonas noliegušas Izraēlas telekanāla izplatīto informāciju par tā rīcībā it kā nonākušajām Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa administrācijas izstrādātā Tuvo Austrumu miera plāna detaļām.

Kā trešdien vakarā vēstīja 13.kanāls, plāns paredz izveidot palestīniešu valsti 80 līdz 95% Rietumkrasta teritoriju.

Paredzēta arī apmaiņa ar teritorijām, ebreju kolonistu apmetņu grupu aneksija, kā arī dažu pat atbilstoši Izraēlas likumiem nelikumīgi izveidoto apmetņu - tā dēvēto priekšposteņu - evakuācija.

Rietumjeruzaleme un dažas Austrumjeruzalemes daļas būs Izraēlas galvaspilsēta, bet citas Austrumjeruzalemes daļas, arī lielākā daļa arābu rajonu, kļūs par palestīniešu valsts galvaspilsētu, esot paredzēts plānā.

Šādas miera plāna detaļas pirms dažām dienām esot atklātas augstas ASV amatpersonas brīfingā, un tā saturs tapis zināms telekanāla reportierim.

Svētvietas, arī vecpilsēta un apkārtējie rajoni, atradīsies Izraēlā, bet tās tiks pārvaldītas kopīgi ar palestīniešiem, Jordāniju un, iespējams, dažām citām valstīm.

ASV īpašais pārstāvis starptautiskajās sarunās Džeisons Grīnblats tviterī paziņoja: "Kaut arī es cienu [diplomātisko korespondentu] Baraku Ravidu, viņa materiāls 13.kanālā nav precīzs. Spekulācijas par plāna saturu situāciju neuzlabo. Tikai daži cilvēki uz šīs planētas zina, kas tajā ir (..) pagaidām."

Palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa preses sekretārs Nabils Abu Rudeinehs paziņoja: "Jebkurš miera plāns, kurā nav paredzēta palestīniešu valsts izveide 1967.gada robežās un Austrumjeruzaleme kā galvaspilsēta, lemts neveiksmei."

Centieni rast partnerus šādām iecerēm "nonāks strupceļā, jo vienīgā adrese mieram ir palestīniešu vadība," viņš piebilda.