foto: REUTERS/SCANPIX
Uz ASV pārbēdzis bijušais Venecuēlas Augstākās tiesas loceklis
Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro.
Pasaulē
2019. gada 7. janvāris, 07:45

Uz ASV pārbēdzis bijušais Venecuēlas Augstākās tiesas loceklis

Jauns.lv / LETA

Uz ASV pārbēdzis bijušais Venecuēlas Augstākās tiesas tiesnesis Kristiāns Serpa, kurš paziņojis, ka tādējādi paudis protestu pret prezidenta Nikolasa Maduro šonedēļ paredzēto inaugurāciju uz otro pilnvaru termiņu.

"Esmu izlēmis atstāt Venecuēlu, lai norobežotos no Nikolasa Maduro valdības," intervijā Maiami televīzijas kanālam EVTV norādīja Serpa. "Uzskatu, ka [Maduro] nav pelnījis otro iespēju, jo vēlēšanas, kurās viņš esot uzvarējis, nebija brīvas."

Venecuēlas Augstākā tiesa savā paziņojumā apstiprinājusi Serpas pārbēgšanu, vienlaikus norādot, ka novembrī pret viņu uzsākta izmeklēšana, pamatojoties uz viņa birojā strādājošo sieviešu apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos.

Paziņojumā arī teikts, ka Augstākās tiesas vadība esot ierosinājusi Serpu atcelt no amata, taču sīkāki paskaidrojumi par to nav sniegti.

Serpa gadiem ilgi bijis Maduro lojālists, uzticīgi kalpodams Augstākajā tiesā, kas kopš Maduro nākšanas pie varas 2013.gadā nodrošina juridisko atbalstu valdošajai Sociālistu partijai.

Venecuēlas prezidents izdzīvo slepkavības mēģinājumā

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro sestdien izdzīvojis slepkavības mēģinājumā, kurā izmantoti bezpilota lidaparāti, paziņojusi valdība.

gallery icon
59

Serpa bija autors spriedumam, kas 2016.gadā sniedz Maduro tiesisko pamatu opozīcijas kontrolētā parlamenta pilnvaru ierobežošanai.

Savā intervijā Serpa atzinis, ka Venecuēlas augstākā tiesa pārvērtusies par izpildvaras "piedēkli" un ka tiesneši bieži tiek izsaukti uz prezidenta pili, lai saņemtu norādījumus, kādus spriedumus pieņemt visdelikātākajās lietās.

Haoss Venecuēlā

gallery icon
83

Serpa arī atzinis, ka iepriekš nav kritizējis 2018.gada maijā notikušās prezidenta vēlēšanas, lai tādējādi neapdraudētu savas iespējas aizbēgt no valsts.