foto: Edijs Pālens/LETA
Rinkēvičs: lielākā daļa ES aizsardzības ministru kategoriski iebilst pret Merkeles un Makrona ideju par Eiropas armijas izveidi
"Latvijas interesēs ir stiprs NATO, nevis "papīra pūķu veidošana" ar neskaidru bāzi un izpratni par to, kā tas funkcionēs," pauda Rinkēvičs.
Pasaulē
2018. gada 16. decembris, 13:02

Rinkēvičs: lielākā daļa ES aizsardzības ministru kategoriski iebilst pret Merkeles un Makrona ideju par Eiropas armijas izveidi

Jauns.lv / LETA

Pēdējā Eiropas Savienības (ES) aizsardzības ministru sanāksmē vismaz divas trešdaļas aizsardzības ministru kategoriski iebilda pret ideju veidot Eiropas Savienības (ES) armiju, Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas kopsēdē sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ministrs skaidroja, ka Latvijas ieskatā ES var ieguldīt vairāk savā aizsardzībā, un pozitīvi ir tas, ka ir sākusies diskusija par lielāku finansējumu transporta infrastruktūras aizsardzības jomā un ir interese veidot zināmus koordinācijas mehānismus, tomēr Francijas prezidenta Emanuela Makrona un Vācijas kancleres Angelas Merkeles ideja veidot ES armiju kā pretmetu ASV vai transatlantiskajām saitēm radot bažas.

"Iebildumi pret ES armijas izveidi no ES aizsardzības ministriem izskanēja tādēļ, ka nebūtu skaidrs, kā notiktu šādas armijas formēšana un kādā veidā tiktu pieņemti lēmumi par armijas izmantošanu," teica ministrs, vēršot uzmanību, ka ASV šāda ideja ir nesaprotama.

"Mēs mēģinām skaidrot mūsu ASV partneriem, ko NATO iegūst no tā, ka ES vairāk iegulda aizsardzībā. Vienlaikus ASV šāda ideja par ES armiju ir nesaprotama, lai neteiktu, ka viņi ir pateikuši - vienu vai otru," piebilda ministrs, uzsverot, ka Latvijas interesēs ir stiprs NATO, nevis "papīra pūķu veidošana" ar neskaidru bāzi un izpratni par to, kā tas funkcionēs.

Jau vēstīts, ka Makrons izpelnījies pretrunīgus vērtējumus, aicinot nākotnē izveidot īstu Eiropas armiju, lai aizsargātos no iespējamajiem draudiem, kuru vidū minēja Krieviju, Ķīnu un ASV.

Savukārt Vācijas kanclere Angela Merkele pauda atbalstu šai idejai, norādot, ka Eiropas armija varētu darboties paralēli NATO. Viņa paziņoja, ka ierosinās arī izveidot Eiropas Drošības padomi ar rotējošu prezidentūru.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite paziņoja, ka Vācija un Francija ar aicinājumiem veidot Eiropas armiju rīkojas pārsteidzīgi un kontinenta drošība būtu jāgarantē vienīgi NATO.

"Ideja par Eiropas armiju Nīderlandei šķiet pārmērīga," iknedēļas preses konferencē pavēstīja Rite. "Francija un Vācija rīkojas tiešām pārsteidzīgi. Kas attiecas uz Nīderlandi, NATO paliek mūsu aizsardzības politikas stūrakmens."

Viņš norādīja, ka NATO arī turpmāk jābūt galvenajam Eiropas drošības aizsargam.

"Es uzskatu, ka tā ir ilūzija domāt, ka ES bez NATO var garantēt savu drošību," sacīja Rite. "NATO un ASV šajā organizācijā paliek galvenais partneris mieram un stabilitātei Eiropā un mēs turpināsim uz to norādīt mūsu partneriem mūsu diskusijās."

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ir atzinīgi novērtējis ES centienus aizsardzības jomā, bet brīdinājis, ka tie nedrīkst kaitēt transatlantiskajām saitēm.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās