foto: EPA/Scanpix
Brazīlijas jaunā valdība norobežosies no ANO migrācijas pakta
Protesti pret Globālā migrācijas pakta pieņemšanu Paragvajā.
Pasaulē
2018. gada 11. decembris, 10:32

Brazīlijas jaunā valdība norobežosies no ANO migrācijas pakta

Jauns.lv / LETA

Brazīlijas prezidenta amatā ievēlētā Žaira Bolsonaru valdība norobežosies no ANO migrācijas pakta, dažas stundas pēc tam, kad pašreizējā valdība paktu bija atbalstījusi, pirmdien paziņoja Brazīlijas nākamais ārlietu ministrs Ernestu Araūžu.

"Bolsonaru valdība norobežosies no Marrākešā pieņemtā Globālā migrācijas pakta, kas ir neadekvāts instruments, lai risinātu šo problēmu," tviterī paziņoja Araūžu.

"Pret imigrāciju nav jāizturas kā pret globālu jautājumu, bet gan atbilstoši katras valsts realitātei un suverenitātei."

Klimata izmaiņu apšaubītājs un antiglobālists Araūžu kļūs par ārlietu ministru janvārī, kad varu Brazīlijā pārņems galēji labējā prezidenta Bolsonaru valdība.

Neskatoties uz vairāku valstu izstāšanos, ANO konferencē Marrākešā pirmdien tika parakstīts globālais migrācijas pakts.

Juridiski nesaistošā dokumenta parakstīšanas brīdī klāt bija līderi un pārstāvji no aptuveni 150 valstīm.

ANO Globālais migrācijas pakts tika pabeigts jūlijā pēc 18 mēnešu ilgām sarunām. To vienbalsīgi atbalstīja 192 valstis. Taču pērn decembrī ASV no pakta atkāpās.

Paktu ir publiski noraidījušas arī Austrālija, Austrija, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Itālija, Polija, Slovākija, Šveice un Ungārija. Arī Latvijas Saeima pagājušo ceturtdien pieņēma rezolūciju, kurā aicināja valdību nepievienoties ANO migrācijas paktam.

Pakts izraisījis šķelšanos Beļģijas valdībā un satricinājis arī citu Eiropas valstu valdības.