Pasaulē
2018. gada 10. decembris, 13:30

Lietuva par iespējamu saistību ar Hašogi slepkavību iekļauj savā "melnajā sarakstā" 17 Saūda Arābijas amatpersonas

Jauns.lv / LETA

Lietuva iekļāvusi savā "melnajā sarakstā" 17 Saūda Arābijas amatpersonas, kas tiek turēti aizdomās par saistību ar žurnālista Džamala Hašogi slepkavību.

Šo personu uzvārdi publiskoti Lietuvas Migrācijas departamenta interneta vietnē. Pēc Migrācijas departamenta direktores Evelīnas Gudzinskaites teiktā, sankcijas šiem cilvēkiem noteiktas līdz 2023.gadam.

Šīs sankcijas balstītas uz pērn Lietuvā pieņemto tā dēvēto Magņitska likumu, kas aizliedz iebraukt valstī ārvalstniekiem, kuri saistīti ar liela apmēra korupciju, naudas atmazgāšanu vai cilvēktiesību pārkāpumiem. Līdztekus iebraukšanas aizliegumam paredzēts arī iesaldēt šādu personu īpašumus valstī, ja tādi ir.

Kā ziņu aģentūrai BNS apliecinājusi ārlietu ministra Lina Linkeviča preses pārstāve Rasa Jakilaitiene, šīs personas iekļautas Lietuvas "Magņitska sarakstā", "solidarizējoties ar starptautiskajiem partneriem".

Sankcijas Saūda Arābijas amatpersonām noteikušas arī Francija, Vācija, ASV un Kanāda.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķis Hašogi 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā. Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka ar Hašogi slepkavību būtu saistīts kroņprincis Mohammeds bin Salmans.

Savukārt pēc ASV mediju ziņām, ASV Centrālās izlūkošanas pārvalde (CIP) guvusi pārliecinošus pierādījumus, ka Saūda Arābijas kroņprincis un faktiskais valdnieks bijis iesaistīts slepkavībā.

Saūda Arābija saistībā ar aizdomām par dalību Hašogi slepkavībā aizturējusi 21 cilvēku, un pieciem no viņiem draud nāvessods.

Lietuvas "melnajā sarakstā" iekļauti iespējamie slepkavības tiešie vaininieki un tuvi kroņprinča padomnieki.