foto: REUTERS/SCANPIX
Britu auto ražotāji: "Breksits" bez vienošanās varētu radīt katastrofālas sekas automašīnu ražošanas nozarei
Pasaulē
2018. gada 28. novembris, 14:44

Britu auto ražotāji: "Breksits" bez vienošanās varētu radīt katastrofālas sekas automašīnu ražošanas nozarei

LETA

Lielbritānijas Automobiļu ražotāju un tirgotāju apvienība (SMMT) brīdinājusi, ka "Breksits" bez vienošanās radītu katastrofiskas sekas automašīnu ražošanas nozarei.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Eiropas Savienības (ES) pamešana bez vienošanās būtu katastrofiska - rūpnīcas tiktu slēgtas, darbavietas zaudētas," SMMT ikgadējā sanāksmē otrdienas vakarā norādīja apvienības vadītājs Maiks Heivss.

"Bloka pamešana nav tas, ko mēs vēlējāmies, taču mēs apzināmies, ka vienošanās par izstāšanos no ES tiek panākta smagā ceļā un nodrošina pārejas periodu, kas atvirza mūs no kraujas malas," uzsver Heivss. "Mums vienošanās nepieciešama tagad un mums nepieciešama ambicioza vienošanās nākotnei, kas garantē labi funkcionējošu tirdzniecību ar mūsu svarīgākajiem tirgiem, un mēs aicinām visas iesaistītas puses apzināties, kas tiek likts uz spēles."

SMMT arī publiskojusi rezultātus novembrī veiktajai aptaujai, kurā piedalījušās apvienības dalīborganizācijas.

"Rezultāti norāda uz to, ka mums ārkārtīgi nepieciešama "Breksita" vienošanās un pārejas periods, lai novērstu mūsu nozares pārvelšanos pār kraujas malu 29.martā, kad Lielbritānija pametīs tās lielāko un tuvāko tirdzniecības partneri ES," vēsta SMMT.

Vairāk nekā puse aptaujāto organizāciju norāda, ka to darbību jau negatīvi ietekmējušas neskaidrības attiecībā uz "Breksita" vienošanos. Lai gan vienošanos apstiprinājuši ES dalībvalstu līderi, nav skaidrības, vai to atbalstīs Lielbritānijas parlaments.

Tikmēr trešdaļa organizāciju vēsta, ka tās "Breksita" dēļ atlikušas vai atcēlušas lēmumus par investīciju veikšanu Lielbritānijā, bet 20% SMMT locekļu jau zaudējuši savus biznesus.

Lielbritānijas automašīnu ražošanas nozarē tiek nodarbināti aptuveni 800 000 cilvēku un pērn tā saražoja 1,59 miljonus automobiļu. Aptuveni 80% no šiem automobiļiem tika eksportēti, galvenokārt uz Eiropu.