foto: REUTERS/SCANPIX
Turcija pieprasa ASV izdot 84 Gilena kustības locekļus
Islāma garīdznieks Fetulla Gilens savulaik bija viens no Erdoana līdzgaitniekiem, bet vēlāk kļuva par viņa sāncensi.
Pasaulē
2018. gada 21. novembris, 08:22

Turcija pieprasa ASV izdot 84 Gilena kustības locekļus

LETA

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu otrdien iesniedza ASV amatpersonām trimdā dzīvojošā islāma garīdznieka Fetullas Gilena kustības 84 locekļu sarakstu, kuru izdošanu pieprasa Ankara.

Šajā sarakstā ir iekļauts arī pats Gilens, kuru Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans vaino 2016.gada 15.jūlijā notikušā neveiksmīgā militārā apvērsuma mēģinājumā, bet kura izdošanas pieprasījumi līdz šim nav tikuši apmierināti.

Gilens savulaik bija viens no Erdoana līdzgaitniekiem, bet vēlāk kļuva par viņa sāncensi.

Čavušolu sacīja, ka nav saņēmis nekādus "apliecinājumus" pēc savas tikšanās Vašingtonā ar ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo un ASV prezidenta nacionālās drošības padomnieku Džonu Boltonu.

"Tomēr mēs esam iedevuši šo cilvēku sarakstu, kurus mēs pieprasām ASV izdot," teica Turcijas ārlietu ministrs.

ASV prezidents Donalds Tramps "lūdza Erdoanu nosūtīt šo sarakstu, un es iedevu šo sarakstu gan Pompeo, gan [bijušajam] vēstniekam Boltonam," sacīja Čavušolu.

Valsts apvērsums Turcijā - militāristi pārņem varu

gallery icon
31

Tramps sestdien bija paziņojis, ka neplāno izdot Gilenu, kurš stingri noliedz, ka būtu jebkādi iesaistīts puča mēģinājumā.

"Tas netiek apsvērts," Tramps sacīja reportieriem. "[Erdoans] ir mans draugs. Viņš ir stiprs vīrs, skarbs vīrs un gudrs vīrs, tāpēc mēs darīsim, ko varam darīt ... bet šai ziņā? Nē."

ASV un Turcijas attiecības pēdējā laikā ir bijušas saspīlētas, bet tās uzlabojās, kad Turcija oktobrī atbrīvoja amerikāņu mācītāju Endrū Bransonu. Gilena liktenis ir svarīgs šī saspīlējuma iemesls.

Telekanāls "NBC News" ir ziņojis, ka Baltais nams meklējot iespējas izdot Gilenu, lai mazinātu Turcijas spiedienu uz Saūda Arābiju žurnālista Džamala Hašogi slepkavības dēļ.