foto: 15min
Ar sīku, bet būtisku lēmumu Lietuva atvieglo dzīvi homoseksuāliem pāriem
Lietuva maina praksi attiecībā uz ārvalstīs ar Lietuvas pilsoņiem noslēgtu viendzimuma laulību partneriem.
2018. gada 8. novembris, 22:11

Ar sīku, bet būtisku lēmumu Lietuva atvieglo dzīvi homoseksuāliem pāriem

Jauns.lv / LETA

Reaģējot uz Eiropas Savienības (ES) Tiesas lēmumu, Lietuva maina praksi attiecībā uz uzturēšanās atļauju izsniegšanu ārvalstniekiem, kas citās valstīs noslēguši viendzimuma laulību ar Lietuvas pilsoņiem, proti, turpmāk šādas atļaujas viņiem tiks izsniegtas.

Līdz šim tādos gadījumos atļaujas netika izsniegtas, ņemot vērā, ka Lietuvas likumdošanā viendzimuma laulības netiek atzītas. ES Tiesa jūnijā lēma, ka ES dalībvalsts nevar liegt uzturēšanās tiesības tā paša dzimuma laulātajam no citas valsts arī tad, ja viendzimuma laulības šai dalībvalstī nav atļautas.

"Ja tagad būtu jāpieņem lēmums, balstoties uz pašreizējo jurisprudenci, šim lēmumam būtu jābūt - izdot uzturēšanās atļauju," žurnālistiem sacījusi Lietuvas Migrācijas departamenta vadītāja Evelīna Gudzinskaite. Agrāk Lietuvas institūcijas ievēroja nostāju, ka ārvalstniekam, kas grib saņemt uzturēšanās atļauju saskaņā ar ģimeņu apvienošanās tiesībām, sava citā valstī noslēgtā laulība jāreģistrē Lietuvā, taču viendzimuma laulības Lietuvā netiek atzītas.

Lietuvas Konstitucionālajai tiesai otrdien bija jāizvērtē, vai nav pārkāpts valsts pamatlikums gadījumā, kad Lietuva pirms trim gadiem nedeva uzturēšanās atļauju Baltkrievijas pilsonim, kurš Dānijā noslēdzis viendzimuma laulību ar Lietuvas pilsoni. Taču tiesas sēde tika atlikta līdz 5.decembrim, jo tajā nebija ieradies prasības iesniedzējas - Lietuvas Galvenās administratīvās tiesas - pārstāvis.

Tēmas