foto: AP/Scanpix
Ņūdeli iedzīvotāji elpo toksisku gaisu, jo Indijas galvaspilsētu pārņēmuši petaržu radītie dūmi
Ilgstoša toksiskā gaisa elpošana var izraisīt elpošanas ceļu slimības.
Pasaulē
2018. gada 8. novembris, 12:17

Ņūdeli iedzīvotāji elpo toksisku gaisu, jo Indijas galvaspilsētu pārņēmuši petaržu radītie dūmi

Jauns.lv

Gaisa piesārņojums Indijas galvaspilsētā Ņūdeli 8. novembrī kļuvis ievērojami lielāks. Simtiem Indijas galvaspilsētas Ņūdeli viesi hindu festivālu "Divali" atzīmēja ar vērienīgu uguņošanu un petardēm, kā rezultātā pilsētu pārņēmis pamatīgs smogs un toksiskais gaiss sasniedzis nebijušus līmeņus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Indijas galvaspilsētu Ņūdeli pārņēmuši petaržu radītie dūmi

Gaisa piesārņojums Indijas galvaspilsētā Ņūdeli 8. novembrī kļuvis ievērojami lielāks. Simtiem Indijas galvaspilsētas Ņūdeli viesi hindu festivālu "Divali" atzīmēja ar ...

gallery icon
53

Divi federālās valdības rādītāji piesārņojuma līmeni bija raksturojuši kā "ļoti vāju" un "spēcīgu", norādot, ka ilgstoša gaisa elpošana var izraisīt elpošanas ceļu slimības.

Indikatori galvenokārt nosaka nelielu indīgu vielu koncentrāciju - daļiņas, kuru diametrs ir mazāks par 2,5 mikroniem un kuras var dziļi ieelpot plaušās.

foto: AP/Scanpix
Ilgstoša toksiskā gaisa elpošana var izraisīt elpošanas ceļu slimības.

ASV vēstniecība paziņojusi, ka PM2,5 mikrodaļiņu koncentrācija centrālajā Deli ir pieaugusi līdz 689, norādot uz ārkārtas stāvokli, kas rada nopietnus draudus veselībai.

Par drošu tiek uzskatīts 50 līmenis un zemāks. Katru gadu "Divali" festivāla laikā dūmi no petardēm ievērojami palielina gaisa piesārņojuma līmeni Deli un tās apkārtējās pilsētās, kas var turēties dienām ilgi, ja aukstākā laikā samazinās vējš.
Pagājušajā mēnesī Indijas Augstākā tiesa atļāva "Divali" festivāla laikā izmantot zaļās "petardes", bet tikai tad, ja tās lieto no pulksten 20 līdz 22.

foto: AFP/Scanpix
Indijas galvaspilsētu Ņūdeli pārņemuši petaržu radītie dūmi.

Tā kā pārdošanā nebija "zaļo" petaržu, un daudzas no tām tika aizdedzinātas arī pēc norādītā divu stundu perioda, radās šī briesmīgā situācija.

Kas ir PM10 un PM2,5?

PM ir dažāda ķīmiska sastāva cietās daļiņas jeb putekļi, ko mēra mikrometros (µm, metra miljonā daļa). To koncentrāciju gaisā nosaka mikronos uz kubikmetru. PM rādītājs — 2,5 vai 10 — attiecas uz daļiņas lielumu, ko nosaka, laižot gaisu caur filtru ar attiecīgi 2,5µm vai 10µm lielu diametru.  Līdz šim tiesību akti Eiropas Savienībā noteica maksimālo koncentrāciju tikai PM10 piesārņojumam, lai gan sīkākās, PM2,5 daļiņas cilvēka veselībai ir viskaitīgākās — tās organismā nosēžas vieglāk un mazina imunitāti.