Pasaulē
2018. gada 5. oktobris, 11:48

Pēc vairāk nekā 140 dienām Krievijā ieslodzītais Sencovs pārtraucis badastreiku

Jauns.lv / LETA

Krievijā ieslodzītais ukraiņu režisors Oļehs Sencovs, kurš atteicies no ēdiena vairāk nekā 140 dienas, apturējis badastreiku, piektdien ziņo Krievijas mediji.

"Jā, viņš ir apturējis badastreiku," ziņu aģentūrai "Interfax" sacījis Krievijas ieslodzījumu vietu pārvaldes vadītāja vietnieks Valērijs Maksimenko.

"Maskavas labākie uztura speciālisti ir izstrādājuši viņam īpašu diētu", lai palīdzētu viņam atgriezties pie normāliem ēšanas paradumiem, paziņojis Maksimenko.

Maksimenko ziņu aģentūrai TASS sacījis, ka 42 gadus vecais Sencovs esot iesniedzis ieslodzījuma vietu pārvaldei paziņojumu par to, ka gatavs atsākt ēst.

foto: REUTERS/SCANPIX

Maksimenko izteicis pateicību visiem ārstiem un advokātiem, kuri pārliecinājuši Sencovu, ka "viņam ir jādzīvo, ka dzīve turpinās".

"Mūsu ārstiem, mūsu speciālistiem izdevās viņu pārliecināt. Un viņš ir izvēlējies dzīvi," piebildis Maksimenko.

Nedz Sencova advokāts Dmitrijs Dinze, nedz viņa tuvinieki šīs ziņas nav apstiprinājuši. Arī Krievijas ieslodzījuma vietu pārvaldes preses dienests vēl nav sniedzis kādus komentārus.

Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirt viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi.

42 gadus vecais Sencovs pieteica badastreiku 14.maijā, pieprasot, lai Krievija atbrīvo visus ukraiņu politieslodzītos. Viņš dzēra tikai ūdeni un viņa organismā nepieciešamās vielas tika ievadītas ar sistēmu.