Pasaulē
2018. gada 12. septembris, 20:16

"Šī vētra ir briesmone. Tā ir liela un ļauna!" - trijos ASV štatos izsludināta obligāta evakuācija 1,7 miljoniem cilvēku

LETA

Viesuļvētra "Frorensa", kas strauji tuvojas ASV austrumu piekrastei, varētu kļūt par katastrofiskāko orkānu pēdējo desmitgažu laikā, un trijos piekrastes štatos jau izsludināta daļēja obligātā evakuācija.

ASV Austrumkrasts gatavojas, iespējams, postošākajai vētrai pēdējās desmitgadēs

Viesuļvētra "Frorensa", kas strauji tuvojas ASV austrumu piekrastei, varētu kļūt par katastrofiskāko orkānu pēdējo desmitgažu laikā, un trijos piekrastes štatos ...

gallery icon
23

Ziemeļkarolīnas, Dienvidkarolīnas un Virdžīnijas štatos evakuēties ieteikts 1,7 miljoniem cilvēku.

Šobrīd "Florensa" atzīta par 4.kategorijas viesuļvētru, un tās vēju ātrums sasniedz 225 kilometrus stundā (62,5 metru sekundē). Taču tiek prognozēts, ka tā turpinās pieņemties spēkā un pārtaps 5.kategorijas orkānā, vēju ātrumam, iespējams, sasniedzot pat 253 kilometrus stundā (70,2 metrus sekundē).

Tiek prognozēts, ka Ziemeļkarolīnas un Dienvidkarolīnas piekrasti "Florensa" sasniegs ceturtdien, un Dienvidkarolīnas gubernators devis rīkojumu pilnībā evakuēt visu pavalsts piekrasti.

Arī Virdžīnijas gubernators devis rīkojumu obligātai evakuācijai atsevišķās zemākās piekrastes vietās. Līdzīgi rīkojami doti arī atsevišķu Ziemeļkarolīnas piekrastes vietu iedzīvotājiem.

Viesuļvētras ietekme jau jūtama piekrastes barjeru salās, kuru pludmalēs veidojas bīstamas bangu atplūdu straumes un jūras ūdens jau applūdinājis vienu no štata nozīmes ceļiem.

Viesuļvētras ceļā atrodas arī pusducis kodolspēkstaciju, ogļu izdedžu un citu industriālo atkritumu apbedījumu vietas, kā arī daudzas cūku fermas, kurās dzīvnieku mēsli tiek glabāti atklātos baseinos.

Meteorologi un politiķi aicinājuši iedzīvotājus uztvert brīdinājumus par tuvojošos vētru nopietni.

"Šī vētra ir briesmone. Tā ir liela un ļauna. Tā ir ārkārtīgi bīstama, dzīvībai bīstamam, vēsturiska viesuļvētra," sacīja Ziemeļkarolīnas gubernators Rojs Kūpers, piebilstot, ka tādus viļņus un vēju viņi vēl nebūs pieredzējuši.

ASV Austrumkrastā teritorijās, kur izsludināti brīdinājumi par "Florensu", dzīvo vairāk nekā 5,4 miljoni cilvēku. Vēl četri miljoni cilvēku dzīvo teritorijās, kur spēkā rīdinājums par tropisko vētru.

ASV prezidents Donalds Tramps jau izsludinājis ārkārtas stāvokli Ziemeļkarolīnas, Dienvidkarolīnas un Virdžīnijas štatos, paverot iespēju tiem saņemt federālo palīdzību.

Tramps paziņoja, ka federālā valdība ir "pilnīgi, absolūti sagatavojusies" šai viesuļvētrai.

Meteorologi brīdina, ka "Florensa" var izraisīt plūdus ļoti plašā teritorijā, sākot no Dienvidkarolīnas līdz Ohaio un Pensilvānijai.

Lidsabiedrības jau devušas pasažieriem iespēju mainīt savu lidojumu maršrutus, lai izvairītos no nonākšanas viesuļvētras ceļā.

Nacionālais Viesuļvētru centrs brīdinājis, ka, sasniedzot piekrasti, "Florensa" palēninās savu gaitu un ilgāku laiku plosīsies Dienvidkarolīnā un Ziemeļkarolīnā. Tāpēc arī dziļi iekšzemē dzīvojošajiem cilvēkiem jāgatavojas iespējamiem elektropiegādes traucējumiem un ilgstošiem plūdiem.

Pēdējo 150 gadu laikā, kopš uzsākta ticamu datu uzglabāšana, Ziemeļkarolīnu tikai reizi skārusi 4.kategorijas viesuļvētra. Tā bija "Heizela" 1954.gadā, un tās vēju ātrums sasniedza 209 kilometrus stundā (58 metrus sekundē).