foto: Reuters/Scanpix/LETA
Brazīlijas tiesnesis noraida eksprezidenta Lulas lūgumu atcelt aizliegumu startēt vēlēšanās
Tiesnesis noraidīja eksprezidenta Luisa Inasiu Lulas da Silvas apelācijas prasību.
Pasaulē
2018. gada 6. septembris, 20:41

Brazīlijas tiesnesis noraida eksprezidenta Lulas lūgumu atcelt aizliegumu startēt vēlēšanās

LETA

Brazīlijas Augstākās tiesas tiesnesis ceturtdien noraidīja eksprezidenta Luisa Inasiu Lulas da Silvas apelācijas prasību, kurā viņš aicināja atcelt aizliegumu kandidēt nākammēnes gaidāmajās vēlēšanās.

Lulas advokāti apelācijas prasību balstīja ANO Cilvēktiesību padomes lēmumā, kurā pausta prasība, ka eksprezidentam jāļauj īstenot viņa politiskās tiesības kā kandidātam, neraugoties uz to, ka viņš atrodas cietumā.

Lulam ir tiesības būt kandidātam, "līdz tiesās nebūs beigusies viņa apelāciju izskatīšana taisnīgās juridiskās procedūrās", norādīja padome.

Tomēr Augstākās tiesas tiesnesis Luiss Edsons Fašins lūgumu noraidīja.

Augstākais vēlēšanu tribunāls (STF) 31.augustā nolēma, ka Lula, kurš izcieš 12 gadu cietumsodu par korupciju, nevar kandidēt prezidenta vēlēšanās.

STF atvēlējusi Lulas Strādnieku partijai (PT) laiku līdz 12.septembrim aizvietotāja izraudzīšanai, kā arī arī aizliegusi Lulam piedalīties aģitācijas kampaņā.

Domājams, PT varētu aizstāt Lulu ar pašreizējo viceprezidenta amata kandidātu, bijušo Sanpaulu mēru Fernandu Adadu.

Brazīlijā pašreiz aptaujās prezidenta amata kandidātu vidū vadībā izvirzījies galēji labējais Žairs Bolsonaru.

Pirmajā aptaujā kopš STF nolēma, ka Lula nevar kandidēt prezidenta vēlēšanās, Bolsonaru atbalstu pauduši 22% vēlētāju.

Sabiedriskās domas izpētes organizācijas "Ibote" trešdien veiktā aptauja liecina, ka otro vietu pašreiz dala vides aktīviste Marina Silva un kreisais kandidāts Siro Gomess. Par viņiem gatavi balsot 12% vēlētāju.

Taču gandrīz trešdaļa vēlētāju vēl nav izlēmuši, par ko balsos, tādēļ prezidenta vēlēšanu iznākumu ir grūti prognozēt.

Lula ir notiesāts par korupciju un naudas atmazgāšanu saistībā ar lepna pludmales dzīvokļa remontu, ko apmaksājis uzņēmums, kas pretendē uz kontraktiem ar valsts naftas rūpniecības gigantu "Petrobras".

Spriežot pēc sabiedriskās domas aptaujām, Bolsonaru varētu izvirzīties vadībā prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā 7.oktobrī, bet otrajā kārtā viņš, visticamāk, zaudētu Silvai vai Gomesam.