foto: EPA/Scanpix
Pentagons vēlas apturēt palīdzību Pakistānai vairāk nekā 300 miljonu dolāru apmērā
2018. gada 2. septembris, 11:39

Pentagons vēlas apturēt palīdzību Pakistānai vairāk nekā 300 miljonu dolāru apmērā

Jauns.lv / LETA

Pentagons vēlas apturēt palīdzību Pakistānai vairāk nekā 300 miljonu dolāru apmērā un novirzīt to citiem mērķiem, apsūdzot Islamabadu, ka tā nerīkojas pietiekami izlēmīgi, lai atbalstītu ASV stratēģiju Dienvidāzijā, paziņojis ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvis Kons Folkners.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ASV pieprasa, lai Pakistāna likvidē kaujinieku grupējumus, kas rīko pārrobežu uzbrukumus Afganistānai. Gada sākumā Vašingtona paziņoja par palīdzības iesaldēšanu Pakistānai, kuras vērtība saskaņā ar amatpersonu teikto varētu sasniegt gandrīz divus miljardus dolāru.

Kā norādījis Folkners, Pentagons šovasar nolēmis 300 miljonus dolāru "pārvirzīt citām steidzamām prioritātēm" un gaida, vai Kongress šo lēmumu apstiprinās.

Pakistāna centusies apkarot kaujinieku grupējumus savā teritorijā un uzsver, ka šī cīņa prasījusi tūkstošiem cilvēku dzīvību un izmaksājusi miljardiem dolāru.

Taču ASV amatpersonas apsūdz Islamabadu, ka tā skatās ceur pirkstiem uz grupējumiem, kuri no droša patvēruma vietām Pakistānā rīko pārrobežas uzbrukumus Afganistānā, vai pat sadarbojas ar tiem. Vašingtona uzskata, ka izlēmīgai Pakistānas rīcībai būtu izšķiroša nozīme Afganistānas konflikta atrisināšanā.

Baltais Nams uzskata, ka Pakistānas iekšējais izlūkdienests un citas militārās institūcijas ilgu laiku palīdzējušas finansēt un apbruņot kustību "Taliban" ideoloģisku apsvērumu dēļ, bet vienlaikus centušās bremzēt augošo Indijas ietekmi Afganistānā.