foto: Shutterstock
Sekss apmaiņā pret dzīvokļa īri - problēma, kas vajā sievietes Lielbritānijā
Pasaulē
2018. gada 14. marts, 06:29

Sekss apmaiņā pret dzīvokļa īri - problēma, kas vajā sievietes Lielbritānijā

Jauns.lv

Lielbritānijā pēdējo piecu gadu laikā krasi pieaudzis to gadījumu skaits, kad nekustamo īpašumu izīrētāji samaksu par pakalpojumu vēlas saņemt nevis naudā, bet, kā tautā saka, baudā. 

Šī iemesla dēļ nekustamo īpašumu attīstītājs UNCLE sievietēm sāks piedāvāt iespēju potenciālos īres mitekļus apskatīt kopā ar sieviešu dzimuma aģentēm. Tā mērķis ir centieni pasargāt īrniekus no arvien pieaugošās dzīvokļu īpašnieku tendences izteikt nepiedienīgus piedāvājumus, vēstī ārvalstu mediji. 

Britu labdabības organizācija "Shelter", kas cīnās ar pajumtes problēmām valstī, nākusi klajā ar visai satraucošiem datiem, proti, pēdējo piecu gadu laikā vismaz 250 000 sievietēm piedāvāta iespēja īpašumā dzīvot bez maksas vai par samazinātu cenu apmaiņā pret fizisku kontaktu ar īpašuma saimnieku vai izīrētāju. 

UNCLE pārstāvis Raiens Prinss norādījis, ka bijis šokēts, uzzinot, cik ļoti plašumā gājusi šī prakse - cilvēkiem izmantot savu varas un ietekmes stāvokli.

"Es pat nespēju noticēt, cik daudzas sievietes saņēmušas nepiedienīgus piedāvājumus," viņš sacīja laikrakstam "Evening Standard". Nekustamo īpašumu attīstītājam pieder divas daudzdzīvokļu mājas, bet vēl viena 45 stāvu ēka šobrīd top. Vismaz puse no 1000 īrniekiem ir sievietes, no kurām daudzas ir gados jaunas. 

Viņš norāda, ka gadījumos, ja potenciālā īrniece nejūtas droši doties apskatīties dzīvokli kopā ar vīrieti, viņa var lūgt, lai aģente ir sieviete. "Ja viņām līdz šim bijusi slikta pieredze, viņām nekad vairs tāda nebūs ar mums," sacīja Prinss. 

Lai arī teorētiski par šādiem gadījumiem valsts likumdošanā paredzēts līdz pat septiņu gadu cietumsods, līdz šim nav fiksēts neviens precedents, kad kāds "sekss pret īri" gadījums būtu nonācis tiesībsargājošo iestāžu dienas kārtībā. 

Zīmīgi, ka arī BBC žurnāliste Ellija Flinna nesen izveidojusi dokumentālo filmu par šo tēmu. Viņa uzdevusies par potenciālo īrnieci, lai atmaskotu ļaunprātīgos izīrētājus. Pētījuma laikā dažādās visai "nomaļās" interneta sludinājumu lapās žurnāliste saskārās ar dažādiem piedāvājumiem, tostarp "istaba diskrētam biseksuālim/gejam, kurš neiebilstu nodarboties ar anālo seksu", "brīva istaba apmaiņā pret ēst gatavošanu, tīrīšanu un orālo seksu divreiz nedēļā".