foto: AFP
Dienvidāfrikā baltajiem fermeriem atņems zemi
“Nebūs fermu, nebūs nākotnes.” Pēdējos gados Dienvidāfrikā notiek simtiem uzbrukumu lauku fermām. Pērn nogalināti 74 zemnieki, galvenokārt baltie.
2018. gada 11. marts, 06:47

Dienvidāfrikā baltajiem fermeriem atņems zemi

Kas Jauns Avīze

Dienvidāfrikas Republikas parlaments nobalsojis par labojumu konstitūcijā, kas ļaus baltajiem fermeriem konfiscēt zemi bez jebkādas kompensācijas.

Likumprojektu iesniedza kreisie radikāļi no partijas "Cīnītāji par ekonomisko brīvību", tas pieņemts ar 241 balsi par un 83 pret. Ierosmi atbalstīja valdošā partija "Āfrikas Nacionālais kongress" un jaunais prezidents Sirils Ramafosa, kurš zemes ekspropriāciju licis savas politiskās platformas pamatā.

“Samierināšanās laiks beidzies. Tagad pienācis laiks taisnīgumam,” teic ekonomisko cīnītāju līderis Džuliuss Malemu. “Mums jānodrošina mūsu tautas cieņas atjaunošana, atstājot bez kompensācijas noziedzniekus, kuri nozaguši mūsu zemi.”
Pret šo lēmumu iestājas "Demokrātiskā alianse", "Brīvības fronte plus", Tautas kongress, "Āfrikas kristīgo demokrātu partija". "Demokrātiskā alianse norāda", ka ekspropriācija būs tikai piesegs korupcijai un kaitēs ekonomikai.

Kaut arī Dienvidāfrikā aparteīdu atcēla pirms 24 gadiem, baltajiem pieder 72% lauksaimniecības zemju. Tajā pašā laikā no 55 miljoniem iedzīvotāju baltie ir tikai 8,4 procenti.
Tomēr taisnīguma atjaunošana šādā veidā var nāk par sliktu lauksaimniecībai, līdzīgi kā tas notika kādreizējā Āfrikas maizes klētī Rodēzijā, tagadējā Zimbabvē. Pēc balto padzīšanas neprasmīga saimniekošana padarīja to par vienu no nabadzīgākajām valstīm, kur 70% dzīvo zem nabadzības sliekšņa un 95% nav darba.

Pēc 37 gadus valdījušā prezidenta Roberta Mugabes padzīšanas jaunā valdība gan cenšas situāciju glābt. Līdztekus trūkumam zimbabviešiem ir vēl viena liksta – veselības ministrs Deivids Paripenjatva paziņojis, ka no Ķīnas importētie prezervatīvi ir pārāk mazi.  

Ķīnas ražotāji apsolījuši izpētīt Zimbabves klientu datus un sākt lielāku izmēru izgatavošanu. Patiesībā problēma ir būtiska – Zimbabve ir starp HIV vīrusa visvairāk skartajām valstīm, inficēti ir 13,5% pieaugušo, tāpēc tā ir viena no piecām lielākajām prezervatīvu importētājām pasaulē.