foto: ITAR-TASS/Scanpix/LETA
ASV nosoda Dienvidosetijas spēku iekļaušanu Krievijas armijā
Krievijas armijas karavīri piedalās mācībās.
Pasaulē
2018. gada 26. janvāris, 23:11

ASV nosoda Dienvidosetijas spēku iekļaušanu Krievijas armijā

LETA

Savienotās Valstis piektdien nosodījušas Krievijas parlamenta lēmumu ratificēt vienošanos, ar kuru Krievijas armijā tiks iekļauti no Gruzijas atšķēlušās Dienvidosetijas spēki.

"Mēs neatzīstam šīs tā dēvētās vienošanās leģitimitāti," paziņoja ASV Valsts departaments, uzsverot, ka to nevar uzskatīt par spēkā esošu starptautisku vienošanos.

Krievijas parlamenta apakšpalāta - Valsts dome - šonedēļ ratificēja vienošanos ar Dienvidosetiju par Dienvidosetijas spēku integrāciju Krievijas armijā, ziņoja Gruzijas mediji.

ASV Valsts departamenta paziņojumā norādīts, ka ASV uzskata šīs vienošanās ratificēšanu par nesavienojamu ar principiem, kas bija pamatā Ženēvas starptautiskajām diskusijām, kurās piedalījās arī Krievija.

Valsts departamenta preses sekretāre Hetere Nauerta uzsvēra, ka ASV nostāja Abhāzijas un Dienvidosetijas jautājumā nav mainījusies.

ASV "pilnībā atbalsta Gruzijas teritoriālo integrāciju tās starptautiski atzītajās robežās," paziņoja Nauerta.

Arī Gruzijas Ārlietu ministrija nosodījusi šo Krievijas soli, norādot, ka tas pilnībā ignorē starptautisko tiesību pamatnormas un principus.

Abhāzija un Dienvidosetija pasludināja neatkarību no Gruzijas 90.gadu sākumā, taču šīs separātiskās republikas pastāv ar Krievijas militāru un finansiālu atbalstu un tajās ir izvietots Krievijas karaspēks.

Pēc 2008.gada kara ar Gruziju Krievija atzina Abhāziju un Dienvidosetiju par neatkarīgām valstīm, taču vēl tās atzīst tikai Nauru, Nikaragva un Venecuēla. Pārējā pasaule Abhāziju un Dienvidosetiju uzskata par Gruzijas sastāvdaļu "de iure".