foto: REUTERS
Sērīgs nostūris: kā rit parasto cilvēku dzīve kara sagrautajā Doņeckā
68 gadus vecā Aleksandra Nikolajevna apmetusies studentu kopmītnēs.
Pasaulē
2017. gada 18. decembris, 22:26

Sērīgs nostūris: kā rit parasto cilvēku dzīve kara sagrautajā Doņeckā

Kasjauns.lv

Sabrukušas mājas, ložu caurumi un tukšas ielas - tas ir itin ierasts skats kara plosītajā Doņeckā, lielākajā prokrievisko nemiernieku kontrolētajā pilsētā Ukrainā.

Pašpasludinātās Doņecnkas un Luhanskas "tautas republikas" 2014. gadā atšķēlās no Ukrainas, kad aizsākās karš ar Krieviju.

Aģentūras "Reuters" šoruden, sākot no septembra līdz decembrim, uzņemtajos kadros redzams, kāda iznīcība valda kara plosītajā reģionā.

Parasto cilvēku dzīve kara plosītajā Doņeckā

Parasto cilvēku dzīve kara plosītajā Doņeckā

gallery icon

"Es turos pa gabalu no politikas, man tikai rūp mana ģimene," saka 30 gadus vecā Marina. Viņas ģimene ar trim bērniem, no kuriem viens ir nopietni slims, 2014. gadā  zaudēja savu māju. "Mēs bez naudas nonācām uz ielas, mums nebija nekā. Viss nodega, nekas nepalika... pat karotes un dakšas nē," viņa stāsta.

Marinas ģimene nomainīja vairākas dzīvesvietas, pārvācoties no vieniem draugiem pie nākamajiem, līdz nolēma, ka pienācis laiks savu māju atjaunot. No neskartajiem ķieģeļiem viņi uzbūvēja jaunas sienas, taču drīz vien nauda beidzās.

Saskaņā ar aplēsēm, vairāk nekā 8000 privātmājas un vairāk nekā 2000 dzīvokļi smagi cieta apšaudēs. Lielākā daļa ir neapdzīvojama un nevar tikt atjaunota.

Pilsētā, kurā mīt vairāk nekā miljons iedzīvotāju, kopumā tika izveidotas 64 pagaidu patversmes, kur izvietot bez mājām palikušos iedzīvotājus. Reizēm talkā nāca studentu kopmītnes. Tajās apmetās arī 68 gadus vecā Aleksandra Nikolajevna, kura kopā ar saviem mazbērniem spēj savilkt galus tikai pateicoties humanitārajai palīdzībai.