foto: AP
Francijas sabiedrība šokā: veikalos ik gadu nonāk 3000 tonnu ar tuberkulozi piesārņotas liellopu gaļas
Attēlam ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2017. gada 26. oktobris, 16:01

Francijas sabiedrība šokā: veikalos ik gadu nonāk 3000 tonnu ar tuberkulozi piesārņotas liellopu gaļas

Kasjauns.lv

Franču sabiedrību šokējusi informācija, ka ik gadu lielveikalu plauktos Francijā nonāk ap 3000 tonnu liellopu gaļas, piesārņotas ar tuberkulozes baktērijām. Valdība uzsvērusi, ka neesot pamata satraukumam, ziņo “The Local”. 

Liela daļa no šīs gaļas nonāk patērētāju šķīvjos, viņiem pat nenojaušot, ka tiek apēsta inficēta dzīvnieka gaļa. 

Šokējošo informāciju par tuberkulozes inficētu dzīvnieku gaļu izplatījis Francijas laikraksts “Canard Enchainé”. Turklāt, lai arī šāds fakts izklausās gana satraucošs, tas neesot nekas pretlikumīgs, sabiedrības bailes centusies mazināt valdība. 

Francijas Pārtikas standartu uzraugošās iestādes atklāj – kamēr inficētās dzīvnieku ķermeņa daļas kaušanas procesā tiek atdalītas, pārējo dzīvnieku daļu varot droši ēst, neriskējot inficēties ar tuberkulozi. Pie tam, pēdējo 30 gadu laikā, neviens Francijas iedzīvotājs neesot saslimis ar tuberkulozi, uzturā lietojot liellopu gaļu. 

Ja govīm Francijā tiek atklāta tuberkuloze, seko strikta procedūra, proti, dzīvnieks tiek nosūtīts uz kautuvi, pēcāk veterinārārsts pārbauda tās daļas, kas nav inficētas un drošas patērēšanai pārtikā. Ja tuberkulozes infekcija konstatēta tikai atsevišķās liellopa ķermeņa daļās, tās tiek likvidētas, pārējo nododot pārdošanai. 

Tikai gadījumā, ja veterinārārsts konstatē, ka tuberkulozes baktērijas pārņēmušas visu dzīvnieka ķermeni, tas tiek iznīcināts. 

Atbildīgās iestādes vēlreiz uzsvērušas, ka cilvēkiem neesot absolūti nekāds risks inficēties ar tuberkulozi, ēdot liellopu gaļu. 

Lai arī liellopu gaļas ēdieni nevar izraisīt tuberkulozi cilvēkiem, jāuztraucas būtu lauksaimniekiem. Francijas atbildīgās iestādes apgalvo, ka valstī ik gadu ir aptuveni 50 gadījumu, kad ar tuberkulozi inficējušies liellopu audzētāji, veterinārārsti, vai cilvēki, kas uzturā lieto nepasterizētu pienu.