foto: AFP
Makrons mudina Merkeli kopīgi cīnīties par Eiropas atjaunošanu
Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclere Angela Merkele.
Pasaulē
2017. gada 11. oktobris, 20:55

Makrons mudina Merkeli kopīgi cīnīties par Eiropas atjaunošanu

LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien no jauna uzsvēra savu iepriekš izklāstīto Eiropas Savienības (ES) reformu nozīmīgumu, kā arī aicināja Vācijas kancleri Angelu Merkeli apvienot ar viņu spēkus un iesaistīties debatēs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Runājot Frankfurtē, kur viņš kopā ar Merkeli atklāja ikgadējo grāmatu gadatirgu, Makrons akcentēja kultūras nozīmi Eiropas "pārdefinēšanā".

"Nav Eiropas bez kultūras," viņš sacīja, norādot, ka centienos cīnīties ar kontinentu pārņēmušo "gurdumu" izšķiroša nozīme ir valodai, apmaiņai izglītībā un mākslai.

Merkele savukārt cildināja kaimiņvalstu "ciešo draudzību un solidaritāti".

"Vēsture liecina - lai tālāk attīstītu Eiropu, mums ir vajadzīgi impulsi no Vācijas un Francijas."

Tomēr Merkele skaidri nav apliecinājusi, cik lielā mērā viņa varētu atbalstīt Makrona ierosināto Eiropas projekta reformu.

Iepriekš uzrunājot studentus Frankfurtes augstskolā, Makrons no jauna pauda savu vēlmi pēc dziļākas eirozonas integrācijas, kopīga tās budžeta un finanšu ministra posteņa.

"Ja mums jau tagad ir kopīga politika drošības, digitālās infrastruktūras, enerģētikas, migrācijas jomās, cīņā ar terorismu, tad vai kāds man var paskaidrot, kāpēc mums nevar būt kopīgs eirozonas budžets," vaicāja Makrons.

Eiropas līderiem ir "viens gads", lai līdz 2019.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanu kampaņas sākumam izklāstītu savu vīziju par bloka nākotni, viņš piebilda.

Jautājums par kopīgu eirozonas budžetu ir īpaši strīdīgs Vācijā, kas bažījas, ka tas var novest pie nacionālo parādu apvienošanas un ka Berlīnei būs jānorēķinās par trūcīgākajām dalībvalstīm.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās