foto: Shutterstock
Ceturtā daļa Krievijas iedzīvotāju uzskata, ka Latvija ir nedraudzīga valsts
Pēc Krievijas iedzīvotāju domām, Latvija ir trešā nedraudzīgākā valsts.
Pasaulē
2017. gada 5. jūnijs, 14:11

Ceturtā daļa Krievijas iedzīvotāju uzskata, ka Latvija ir nedraudzīga valsts

LETA

Krievijā 24% iedzīvotāju Latviju un Lietuvu, kā arī Vāciju uzskata par Krievijai nedraudzīgām valstīm, ierindojot tās nedraudzīgāko valstu topā aiz ASV un Ukrainas, liecina pirmdien publiskotie Jurija Levadas socioloģisko pētījumu centra veiktās aptaujas rezultāti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par naidīgāko valsti Krievijai aptaujas dalībnieki nosaukuši ASV - 69% respondentu uzskata, ka šī valsts ir nedraudzīgi noskaņota pret Krieviju. Līdzīgā pērn veiktā aptaujā tādu bija 72%.

Otrajā vietā Krievijai nedraudzīgo valstu topā respondenti ierindojuši Ukrainu, kuru par nelabvēlīgi noskaņotu Krievijai atzinuši 50% aptaujāto (2016.gadā tādu bija 48%).

24% respondentu teikuši, ka nedraudzīgas valstis Krievijai ir Latvija, Lietuva un Vācija. Poliju par tādu atzinuši 21% aptaujāto, Igauniju - 16%, Lielbritāniju - 15%, Gruziju - 9% un Franciju - 8%. Pērn šādā aptaujā Latviju un Lietuvu kā Krievijai naidīgu valsti vērtēja 23% aptaujāto, bet Igaunija nebija starp nedraudzīgākajām valstīm.

Viskrasāk Krievijas iedzīvotāji savas domas mainījuši par Turcijas attieksmi pret viņu valsti - pašlaik to par naidīgu Krievijai nosaukuši 8% respondentu, pērn tādu bija 29%, bet 2015.gadā - 1%.

Savukārt par visdraudzīgākajām valstīm Krievijas iedzīvotāji atzinuši Baltkrieviju (46% aptaujāto) un Ķīnu (39%). Pērn Baltkrieviju par Krievijai draudzīgu valsti nosauca 50% respondentu, bet Ķīnu - 34% aptaujāto.

Šogad 34% respondentu sacīja, ka, viņuprāt, Krievijai draudzīga ir Kazahstāna, kam seko Sīrija (15%), Indija (14%), Armēnija (12%), Kuba (11%), kā arī Uzbekistāna, Tadžikistāna un Azerbaidžāna (katru valsti par draudzīgu atzīst 9% aptaujāti Krievijas iedzīvotāju).

21% aptaujāto pauda pārliecību, ka Krievijas un ASV attiecības pēdējā laikā uzlabojas, bet 17% bija pretējās domās, savukārt 54% aptaujāto izmaiņas abu lielvalstu attiecībās nesaskata.

Savukārt attiecībās ar Eiropas Savienību 14% aptaujāto saskata uzlabojumu, bet 21% norāda, ka attiecības pasliktinās. 53% aptaujāto atzina, ka, viņuprāt, attiecības starp Krieviju un ES ir saglabājušās nemainīgas.

Uz jautājumu, vai Krievija pašlaik ir starptautiski izolēta, 46% aptaujas dalībnieku atbildēja apstiprinoši, bet 45% - noraidoši. No tiem, kuru skatījumā Krievija ir izolēta, 44% atzina, ka viņus tas uztrauc, bet 53% sacīja, ka tas viņos bažas nerada.

19.-22.maijā 137 apdzīvotās vietās 48 Krievijas reģionos tika aptaujāti 1600 cilvēku.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās