ASV Augstākās tiesas tiesnese aptur "Chrysler" pārdošanu
2009. gada 9. jūnijs, 11:42

ASV Augstākās tiesas tiesnese aptur "Chrysler" pārdošanu

Jauns.lv

ASV Augstākā tiesa pirmdien apmierināja prasību atlikt bankrotējušā autoražošanas giganta "Chrysler LLC" pārdošanu itāliešu autoražošanas uzņēmumam "Fiat SpA".

ASV Augstākās tiesas tiesnese Ruta Bādere Ginzburga vienu teikumu garajā lēmumā noteikusi, ka "Chrysler" pārdošana atlikta "līdz turpmākajam pilnvaroto vai tiesas rīkojumam".

Ginzburga lēmumu atlikt kompānijas pārdošana pieņēma, balstoties uz Indiānas štata pensijas fonda iesniegto sūdzību, ka darījums ir antikonstitucionāls, jo vecāko kreditoru tiesības tiek diskriminētas par labu jaunākiem kreditoriem.

Pensiju fonda pārstāvji arī uzskata, ka ASV Finanšu ministrija ir pārkāpusi savas tiesības, līdzekļus no 700 miljardu dolāru (352,1 miljarda latu) vērtā finanšu sistēmas atbalsta plāna piešķirot arī "Chrysler" restrukturizācijai.

Pagaidām gan vēl nav skaidrs, kāda būs turpmāka darbība saistībā ar autoražotāja aktīvu pārdošanu, taču eksperti uzskata, ka tiesas lēmums ir paredzēts, lai tā rūpīgāk spētu izvērtēt visus lietas apstākļus.

Taču gan "Chrysler", gan ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija norāda, ka pārāk ilga vilcināšanās varētu traucēt darījuma īstenošanai un novest pie autoražotāja likvidēšanas.

"Fiat" varētu pārtraukt darījumu, ja līdz 15.jūnijam netiks panākta vienošanās.

Kā ziņots, "Chrysler" 30.aprīlī tiesā iesniedza bankrota pieteikumu, lūdzot aizsardzību pret kreditoriem, lai varētu realizēt restrukturizāciju.

Šajā periodā tika paredzēts restrukturizēt lielu daļu uzņēmuma parādsaistību, nodrošinot iespēju izveidot jaunu kompāniju sadarbībā ar "Fiat".

68% reorganizētās kompānijas akciju piederēs ar ASV arodbiedrību "United Auto Workers" saistītajam fondam, "Fiat" piederēs 20% ,bet ASV un Kanādas valdība kontrolēs atlikušos 12% akciju.


LETA REUTERS