Sadursmēs Teherānā  desmitiem bojāgājušie
2009. gada 21. jūnijs, 16:16

Sadursmēs Teherānā desmitiem bojāgājušie

Jauns.lv

Irānas galvaspilsētā Teherānā sestdien notikušajās sadursmēs starp policiju un protestētājiem, kas pieprasīja anulēt pagājušajā nedēļā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātus, gājuši bojā vairāki desmiti desmit un ievainoti vairāk nekā 100 cilvēku, svētdien ziņoja Irānas telekanāli.

Irānas policijas priekšnieka vietnieks Ahmads Reza Radans sadursmēs vainoja Irākā bāzēto Irānas islāmisko sociālistisko opozīcijas organizāciju "Irānas tautas modžahedi". Irāna, ASV, Kanāda un Irāka to uzskata par teroristisku organizāciju, savukārt Eiropas Savienība "Irānas tautas modžahedus" šogad janvārī svītroja no no sava teroristisko organizāciju saraksta.

Policija Teherānas centrā sestdien ar ūdensmetējiem, asaru gāzi un stekiem izklīdināja vairāk nekā 2000 cilvēku, kas mēģināja sarīkot protesta akciju, kurai nebija devušas atļauju varas iestādes. Pie islāma revolūcijas līdera ajatollas Rūhollas Homeini mauzoleja uzspridzinājās terorists pašnāvnieks, ievainojot trīs cilvēkus.

Jau vēstīts, ka Irānā pēc 12.jūnijā notikušajām prezidenta vēlēšanām, par kuru uzvarētāju tika atzīts līdzšinējais valsts prezidents Mahmuds Ahmadinedžads, sākās masveidīgi protesti, jo opozīcija paziņoja par prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Pirms sestdienas sadursmēm protestos dzīvību zaudēja septiņi cilvēki.

Bijušais valsts galvaspilsētas Teherānas mērs Ahmadinedžads pirmoreiz par prezidentu kļuva 2005.gadā. Viņš ir pirmais Irānas prezidents kopš 1981.gada, kurš nav garīdznieks. Četru prezidentūras gadu laikā Ahmadinedžads īpašu pasaules ievērību guvis ar saviem pret Izraēlu vērstajiem izteikumiem, holokausta noliegumu un atteikšanos noslēgt starptautiskas vienošanās par Irānas kodolprogrammu.

BNS