2009. gada 28. oktobris, 10:45

Žirinovskis rosina atdot daļu Latvijas teritorijas Krievijai

Jauns.lv

Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas līderis Vladimirs Žirinovskis Latvijas nepilsoņu problēmu ierosina atrisināt, viņaprāt, pavisam vienkārši: atdalot daļu Latvijas teritorijas, kur dzīvo krievvalodīgie, par labu Krievijai, raksta laikraksts "Čas".

Vakar Krievijas Valsts domē notika apaļā galda diskusija par tautiešu tiesību un brīvību aizstāvību Baltijas valstīs, kā precedentu izmantojot bijušā padomju partizāna Vasilija Kononova lietu.

Diskusijas mērķis bijis nepieciešamība sniegt Krievijas Valsts domes atbalstu tautietim Kononovam, taču sarunas ievirzījušās arī par nepilsoņu jautājumiem kopumā.

Diskusijas toni noteikusi Valsts domes vicespīkere Ļubova Sliska, kura izteikusies, ka pēdējos gados Krievija vēro, kā Latvijas un Igaunijas valdības vajā Otrā pasaules kara veterānus par to, ka viņi ir pildījuši savu pilsoņa pienākumu, kā piemēru minot kara veterāna Kononova lietu. Latvijai šī lieta tagad esot jānodod izskatīšanai Starptautiskajā cilvēktiesību tiesā Strasbūrā.

Diskusijas gaitā tika pārrunāti arī nepilsoņu jautājumi Baltijas valstīs. Žirinovskis nodēvējis par absurdu Latvijā eksistējošo nepilsoņu institūtu un piedāvājis Latvijas teritorijas, kurās dzīvo krievvalodīgie, atdalīt no Latvijas par labu Krievijai.

"Ja krievi Latvijai nav vajadzīgi kā pilsoņi, mums ir tiesības izvirzīt jautājumu par daļas Latvijas un Igaunijas teritorijas, kur dzīvo krievvalodīgie, nodošanu Krievijai," teicis Žirinovskis un piebildis, ka tāds problēmas risinājuma veids atbilstot "starptautiskajiem principiem".

Cita starpā Žirinovskis esot piebildis, ka Krievijai arī esot jautājumi "latviešu sarkanajiem strēlniekiem, kuri 1918. gadā ienāca Maskavā".

LETA