Pasaulē
2009. gada 15. novembris, 14:05

Venecuēla kārtējo reizi draud neatkarīgajiem medijiem

Jauns.lv

Venecuēla piektdien paziņoja, ka tā ir gatava sodīt medijus, kuri "manipulē" ar prezidenta Ugo Čavesa vārdiem.

Čavess, kurš sen jau nonācis konfliktā ar privātajiem medijiem, kas kritiski izturas pret viņa administrāciju, šonedēļ kārtējo reizi nāca klajā ar apsūdzībām, ka ziņās esot izkropļots viņa aicinājums armijai "gatavoties karam", kas vēl vairāk saspīlējis Karakasas attiecības ar kaimiņos esošo Kolumbiju.

Savukārt mediju uzraudzības iestādes "Conatel" vadītājs Diosdado Kabeljo paziņojis, ka vērsīs sankcijas pret jebkuru organizāciju, kuras mērķis ir Venecuēlas destabilizācija.

"Ja mēs atradīsim parazītiskus manipulatorus, kuri prezidenta vārdus izmanto ārpus konteksta tikai manipulācijām, [viņi] var būt pārliecināti, ka mēs īstenosim visas nepieciešamās administratīvās procedūras," teikts Kabeljo izplatītajā paziņojumā.

Čavesa valdība ievērojami palielinājusi valsts finansēto laikrakstu, televīzijas kanālu un radiostaciju skaitu, lai tādējādi neitralizētu neatkarīgo mediju kritiku.

2007.gadā valdība atteicās pagarināt vecākā Venecuēlas privātā televīzijas kanāla apraides licenci, jo tas esot atbalstījis 2002.gada apvērsuma mēģinājumu, kura mērķis bija gāzt kreisi populistisko līderi.

Šogad savas licences zaudēja virkne radiostaciju, kuru vietu ēterā aizpildīs valsts radio stacijas, un Čavess jau labu laiku draud slēgt televīzijas kanālu "Globovision".

Kā ziņots, pagājušajā svētdienā savas iknedēļas televīzijas uzrunas "Alo, Presidente" laikā Čavess nāca klajā ar aicinājumu armijai gatavoties "karam" un pilsoņiem būt gataviem "tēvzemes aizstāvībai".

"Nekavēsim ne dienu mūsu galvenā mērķa [sasniegšanai] - būt gataviem karam un palīdzēt tautai sagatavoties karam, jo tas ir ikviena pienākums," sacīja autoritārais līderis, kurš apgalvo, ka līgums, ar kuru Kolumbija atļāvusi ASV plašāk izmantot savas karabāzes, nodrošinājis Vašingtonai placdarmu militāram iebrukumam Venecuēlā.

LETA