Pasaulē
2009. gada 20. novembris, 14:39

Krievijā nošauts pareizticīgās baznīcas priesteris

Jauns.lv

Maskā tērpts uzbrucējs ceturtdienas vakarā Maskavas svētā Tomasa baznīcā nošāvis labi zināmo Krievijas pareizticīgās baznīcas priesteri Daņilu Sisojevu.

Uzbrucējs iegājis baznīcā, pajautājis garīdznieka vārdu un pēc atbildes saņemšanas vairākas reizes izšāvis, piektdien informēja Krievijas Ģenerālprokuratūras pārstāvis Anatolijs Bagmets.

"Galvenā teorija liecina, ka aiz nozieguma slēpjas reliģiski motīvi," viņš norādīja Krievijas televīzijā.

Sisojevs ceļā uz slimnīcu no gūtajiem ievainojumiem miris. Uzbrukumā ievainots arī baznīcas kora diriģents.

Šobrīd izmeklētāji cenšas noskaidrot slepkavības iemeslus.

Sisojevs kļuva pazīstams, strādājot kā misionārs un aicinot jauniešus pievienoties pareizticīgajai baznīcai.

Kā vēsta Krievijas ziņu aģentūras, priesteris iepriekš savā elektroniskajā pastā saņēmis draudu vēstules.

Februārī pats garīdznieks atzina, ka viņam izteikti draudi par sludināšanu musulmaņiem un citu kristietības virzienu pārstāvjiem.

"Esmu elektroniskajā pastā saņēmis desmit draudu [vēstules], ka man tiks nocirsta galva, ja es nepārtraukšu sludināt musulmaņiem," Sisojevs gada sākumā atklāja kādā televīzijas raidījumā. "Manuprāt, būtu grēks nesludināt musulmaņiem."

Islāms ir Krievijā otra izplatītākā reliģija, un Sisojevs tai bieži veltīja kritiskas piezīmes.

"Islāms manā izpratnē ir tālu no reliģijas," viņš norāda portālā "YouTube" publicētajā videolekcijā. "Islāmu var pielīdzināt tādiem projektiem kā nacionālsociālisms vai komunistiskā partija, kas uz zemes ar cilvēka metodēm mēģina izveidot Dieva valstību."

Visticamāk, traģiskais notikums, kas uz Krievijas musulmaņiem met aizdomu ēnu, saasinās attiecības starp aizvien pieaugošo islāmticīgo kopienu un ietekmīgo Krievijas pareizticīgo baznīcu.

Krievijas galvenais muftijs Ravils Gainudins pareizticīgajai baznīcai un Sisojeva tuviniekiem izteica līdzjūtību un aicināja priekšlaicīgi nevienu neapvainot noziegumā.

"Mēs vēlamies norādīt, ka iebilstam pret jebkādu terorismu un ekstrēmismu. Islāms noliedz terorismu, un pareizticīgo priestera nogalināšana ir šausmīgs grēks," viņš paziņoja.

LETA