Pasaulē
2009. gada 24. decembris, 14:31

Krievija un Gruzija atvērs robežšķērsošanas punktu

Jauns.lv

Krievija un Gruzija ir vienojušās atvērt robežšķērsošanas punktu uz abu valstu sauszemes robežas, ceturtdien paziņoja Gruzijas un Krievijas amatpersonas.

 Verhņijlarsas/Kazbegi robežpunkts, kas bijis slēgts kopš 2006.gada, tiks atvērts nākamgad 1.martā. Vienošanās panākta ar Šveices starpniecību.

Robežpunkts, kurā kontrole Krievijas pusē notiek Ziemeļosetijas ciemā Verhņijlarsā, bet Gruzijas pusē - Kazbegi pilsētā, ir vienīgais Krievijas robežpunkts ar Gruzijas valdības kontrolēto teritoriju. Pārējie robežpunkti ir uz Krievijas robežām ar Abhāziju un Dienvidosetiju, kuras ir pasludinājušas neatkarību no Gruzijas un kurās atrodas Krievijas karaspēks. Pēc pagājušā gada Krievijas un Gruzijas kara Abhāziju un Dienvidosetiju ir atzinušas tikai Krievija, Nauru, Nikaragva un Venecuēla, bet pārējās pasaules valstis tās uzskata par Gruzijas teritorijas daļu.

Kopš prorietumnieciskā Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili nākšanas pie varas 2004.gadā Maskavas un Tbilisi attiecības ir saspīlētas. Pagājušajā gada augustā abas valstis pārtrauca diplomātiskās attiecības.

BNS