Čīles 8,8 ballu zemestrīcē bojāgājuši 300 cilvēki, cunami draudi saglabājas Japānā
Pasaulē
2010. gada 28. februāris, 15:47

Čīles 8,8 ballu zemestrīcē bojāgājuši 300 cilvēki, cunami draudi saglabājas Japānā

Jauns.lv

8,8 ballu stiprajā zemestrīcē, kas sestdienas rītā notika Čīlē, bojā gājuši 300 cilvēki; zemestrīces izraisītā cunami draudi saglabājas Japānā.

Jau vēstīts, ka Čīlē notikusi 8,8 ballu spēcīga zemestrīce, pēc kuras notikuši vairāki pēcgrūdieni - stiprākais sasniedzis 6,9 balles pēc Rihtera skalas.

Lai arī spēcīgā zemestrīce prasījusi salīdzinoši maz dzīvību, Čīles infrastruktūra ir iedragāta - daudzviet sagruvušas ēkas, pārtrūkusi energopadeve un izpostīti ceļi. Zemestrīce tieši ietekmējusi apmēram divu miljonu Čīles iedzīvotāju dzīves, valsts institūciju pārstāvji turpina noteikt zemestrīces radīto postījumu apmērus.

Trīs metrus augsts cunami applūdināja Huana Fernandesa arhipelāga Robinsona Krūzo salas krastu Čīles dienvidos, iznīcinot vietējo ciematu un nogalinot četrus iedzīvotājus. Cunami izpostīja arī Talkauanas ostas pilsētu.

Savukārt daudzviet Klusā okeāna reģionā izsludinātā cunami trauksme ir atcelta, jo tādās valstīs kā Jaunzēlande, Austrālija, Krievijā, arī Havaju salās zemestrīces izraisītie viļņi neapdraudēja cilvēku dzīvības un neradīja postījumus.

Cunami draudi saglabājas Japanā, kuru jau sasnieguši pirmie nelielie viļņi nepilna metra augstumā, un amatpersonas paudušas bažas, ka ļaunākais vēl tikai gaidāms.

"Mēs gatavojamies papildu uzdevumam, uzdevumam, kas nav iekļauts valdības plānā - uzņemties atbildību par mūsu valsts atjaunošanu," žurnālistiem paziņojis jaunievēlētais Čīles prezidents Sebastjans Piņera, piebilstot, ka valsts atjaunošanai būs nepieciešami ievērojami resursi.

Atsevišķi ekonomikas speciālisti izteikuši prognozi, ka zemestrīce postījumi Čīles rūpnieciskajā un lauksaimniecības nozarē būtiski ietekmēs valsts ekonomiku un, iespējams, vājinās valsts valūtu.

Valdības pārstāvji apliecinājuši, ka, neskatoties uz divu nozīmīgu vara raktuvju slēgšanu zemestrīces dēļ, vara rūpnieku rīcībā ir pietiekami daudz krājumu, lai izpildītu veiktos pasūtījumus.

Šobrīd Čīles valdības grūtākais uzdevums ir palīdzēt atjaunot apmēram pusmiljonu izpostītu mājvietu, bojāto ceļu infrastruktūru un sabrukušos tiltus.

Konsepsjonā, kas atrodas 115 kilometru no spēcīgās zemestrīces epicentra, simtiem cilvēku nakti pavadīja teltīs vai improvizētās patversmēs.

1960.gadā Čīlē notika 9,5 balles spēcīga zemestrīce, nogalinot 1655 cilvēku un izraisot cunami, kas sasniedza Havaju salas, Japānu un Filipīnas. Tā bija tobrīd lielākā zemestrīce kopš 1900.gada.

VIDEO: Zemestrīces sekas Čīlē

kasjauns.lv/BNS/Foto: Bulls Press

­