Pasaulē
2010. gada 17. marts, 10:45

ASV ģenerālprokurors: „Aizturētā tiesības varēsim nolasīt Bin Ladena līķim"

Jauns.lv

Starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" līderis Osama bin Ladens nekad nestāsies ASV tiesas priekšā, jo viņš netiks notverts dzīvs, šādu uzskatu otrdien pauda ASV ģenerālprokurors Ēriks Holders.

Kaismīgu diskusiju laikā ar republikāņu kongresmeņiem Holders izteica prognozi, ka aizturētā "tiesības mēs varēsim nolasīt Osamas bin Ladena līķim," nevis aizturētajam ASV vismeklētākajam noziedzniekam, kurš "nekad neparādīsies ASV tiesas zālē".

Haldera sašutumu izraisīja republikāņu kritika par ģenerālprokurora priekšlikumu terorismā apsūdzētos tiesāt ASV federālajā civiltiesā, kas, kā uzskata republikāņi, apdraudēs amerikāņus.

"Viņiem ir tieši tādas pašas tiesības, kādas būtu bijušas ikvienam citam masu slepkavam, piemēram, Čārlzam Mensonam," norāda Halders. "Uzskats, ka apsūdzētie civiltiesā saņem neatbilstošu vai īpašu attieksmi absolūti neatbilst patiesībai."

Turpretī republikāņu pārstāvis Džons Kalbersons uzskata, ka Holdera izmantotā analoģija ar sērijveida slepkavu Mensonu pierāda pašreizējā prezidenta Baraka Obamas administrācijas atsvešināšanos no sabiedrības, kura vēlas, lai terorismā apsūdzētie tiktu tiesāti kā kara, nevis kriminālnoziedznieki. "Šis ir karš un kara laikā mēs kā valsts nekad neesam attiecinājuši konstitucionālās tiesības uz ārvalstniekiem, ienaidnieku karavīriem un pavisam noteikti ne tiem, kuri sagūstīti citās valstīs," norāda likumdevējs.

Obamas administrācijas plāns 11. septembra terora aktos apsūdzētos tiesāt Ņujorkā, pavisam netālu no vietas, kur kādreiz slējās Pasaules Tirdzniecības centra torņi, saskāries ar plašiem protestiem. Pret šādu ieceri iebildis arī Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs, kurš sākotnēji plānu atbalstīja.

Tagad Baltais nams apsver iespēju apsūdzētos tomēr tiesāt militārajā tiesā.

LETA