Pasaulē
2010. gada 11. aprīlis, 12:36

ES izsludina sēru dienu Polijas prezidenta un citu traģiskajā aviokatastrofā Smoļenskā bojā gājušo piemiņai

Jauns.lv

Eiropas Savienība (ES) ir izsludinājusi pirmdienu 12.aprīli par sēru dienu, lai pieminētu sestdien aviokatastrofā Krievijā bojāgājušo Polijas prezidentu Lehu Kačiņski un pārējos tās upurus, svētdien vēstīja Rietumvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Briselē sēru dienā karogi būs nolaisti pusmastā pie visām ES iestādēm, bet ES apspriedes un sēdes tiks pārtrauktas uz divām minūtēm, lai ar klusuma brīdi pieminētu bojāgājušos.

ES prezidējošās valsts Spānijas ārlietu ministrs Migels Anhels Moratinoss ir saskaņojis šo lēmumu ar ES prezidentu Hermanu van Rompeju.

Moratinoss ES prezidentūras vārdā paziņoja, ka gribētu izrādīt solidaritāti visiem poļiem un eiropiešiem šajā kritiskajā brīdī.

Līdzjūtību sestdien notikušās aviokatastrofas upuru tuviniekiem un poļu tautai ir izteikuši daudzu pasaules valstu vadītāji, starp kurām ir ASV, Francija, Krievija, Lielbritānija un Vācija. Līdzjūtību poļu tautai izteicis Romas pāvests Benedikts XVI.

Sestdien traģiskajā aviokatastrofā bojā gājušo piemiņai sēras jau izsludinātas arī Krievijā un Gruzijā, un tās paredzēts izsludināt arī Latvijā un Lietuvā. Polijas prezidenta pienākumu izpildītājs Seima spīkers Broņislavs Komorovskis ir izsludinājis valstī nedēļu ilgas sēras.

Kačiņskis un vēl 95 cilvēki, tostarp Polijas bruņoto spēku vadība un citas augstas amatpersonas, sestdien gāja bojā pasažieru lidmašīnas katastrofā netālu no Krievijas rietumu pilsētas Smoļenskas. Aviolainerī atradās 88 cilvēku liela Polijas amatpersonu delegācija, kas devās uz ikgadējo Katiņā nogalināto Polijas armijas virsnieku piemiņas pasākumu, kā arī astoņi apkalpes locekļi.

BNS