Meksikas līcī noplūstošā nafta izskalojas Luiziānas piekrastes purvājos
Pasaulē
2010. gada 21. maijs, 12:30

Meksikas līcī noplūstošā nafta izskalojas Luiziānas piekrastes purvājos

Jauns.lv

Naftas piesārņojums no Meksikas līcī nogrimušās naftas platformas izskalojies Luiziānas štata piekrastē esošajos purvājos, izraisot asu štata amatpersonu reakciju.

­

Amatpersonas apsūdzējušas enerģētikas gigantu BP trauslās ekosistēmas un piekrastes zvejniecības kopienu izpostīšanā.

Piepildoties visļaunākajām bažām, ka jēlnaftas noplūde iznīcinās Misisipi deltas ekosistēmu, BP atzinies, ka nav novērtējis Meksikas līcī izplūstošās naftas apmērus. Britu kompānija visu laiku bija uzstājusi, ka no saplīsušajiem zemūdens cauruļvadiem izplūst ap 5000 barelu dienā, taču tagad, kad tā virs noplūdes vietas uzstādījusi nosūkšanas cauruli, kas savāc 5000 barelu dienā, dzelmē novietotās kameras rāda, ka ūdenī joprojām gāžas milzīgs daudzums naftas.

"Tagad, kad mēs savācam 5000 barelu, šķiet, ka tur varētu būt nedaudz vairāk," sacīja BP preses pārstāvis Marks Prēglers.

Neatkarīgie eksperti brīdina, ka patiesais izplūstošais jēlnaftas daudzums varētu būt vismaz desmit reizes lielāks.

Naftas lāmām plūstot Luiziānas piekrastes purvājos, kas ir gājputnu apmešanās vieta un unikāla ekosistēma pati par sevi, vietējās kopienas sākušas krist izmisumā.

"Pleikvemainas miesta 24 jūdzes ir izpostītas," sacīja Luiziānas dienvidu apgabala vadītājs Bilijs Nangesers. "Šajā purvājā dzīvības vairs nav. To nevar satīrīt. Mēs lūdzamies BP paātrināt darbus. Nafta iznīcina mūsu purvājus collu pa collai."

Purvāju pasargāšanas vai attīrīšanas darbs ir ārkārtīgi sarežģīts. Tur nevar nostāvēt kājās, šaurajos kanālos ir vajadzīgas laivas ar nelielu iegrimi, tāpat arī nevar izmantot smilšainajās pludmalēs izmestās naftas satīrīšanai izmatoto tehniku un materiālus. No glābējiem pārbiedētajai dzīvajai radībai ir milzums daudz vietu kur paslēpties, kur viņus galu galā pārklās naftas kārtiņa un nogalinās.

Pēc ekspertu teiktā, vislabākā iespēja ir atstāt naftu purvājos, vai arī, ja tā tur sakrājas pārāk biezā slānī, vienkārši visu nodedzināt.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: LETA/AFP

­