Pasaulē
2010. gada 22. jūnijs, 14:24

Lukašenko dod rīkojumu pārtraukt Krievijas gāzes tranzītu uz Eiropu

Jauns.lv

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko otrdien devis rīkojumu pārtraukt Krievijas gāzes tranzītu uz Eiropu pēc tam, kad Krievija samazināja gāzes piegādes apjomu Baltkrievijai, paziņoja prezidenta preses pārstāvis.

Kā ziņots, Krievija otrdien samazināja gāzes piegādi Baltkrievijai par 30%.

"Aizvadītās diennakts laikā Baltkrievija nav veikusi nekādas darbības, lai atmaksātu parādu par Krievijas gāzes piegādēm, un, sākot no 22.jūnija plkst.10, mēs samazinām gāzes piegādi Baltkrievijai par 30% no kopējā dienas apjoma," informēja "Gazprom" valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers.

LETA jau ziņoja, ka 200 miljonu dolāru (113 miljonu latu) lielā parāda dēļ Maskava pirmdien samazināja gāzes piegādi Minskai par 15% no plānotā ikdienas apjoma.

Millers arī pirmdien brīdināja, ka piegādes samazinājums var sasniegt līdz pat 85% proporcionāli parāda lielumam, gan neprecizējot pakāpeniskās piegādes samazināšanas laika ietvarus.

Tajā pat laikā Eiropas Komisija (EK) otrdien aicināja Baltkrieviju un Krieviju cienīt to līgumiskās saistības, norādot, ka abu valstu nesaskaņas apdraud dabasgāzes piegādes Eiropai.


LETA