Pasaulē
2010. gada 2. oktobris, 10:53

Lukašenko uzrakstījis Lužkovam atbalsta vēstuli

Jauns.lv

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko piektdien paziņoja, ka ir uzrakstījis un nosūtīs atbalsta vēstuli bijušajam Maskavas mēram Jurijam Lužkovam.

"Šodien es parakstīju vaļsirdīgu, draudzīgu vēstuli, atbalsta vēstuli viņam [Lužkovam]," Lukašenko Minskā paziņoja preses konferencē Krievijas reģionālajiem plašsaziņas līdzekļiem.

"Dzīve ar to nebeidzas," sacīja Baltkrievijas prezidents un piebilda, ka "saprot [Lužkova] aizvainojumu".

Lukašenko pauda uzskatu, ka Lužkova sievas Jeļenas Baturinas uzņēmējdarbība nebija Maskavas mēra atlaišanas iemesls. "Nevajag to novelt uz ģimeni, uz sievu. It kā Ļena [Baturina] vakar būtu sākusi nodarboties ar biznesu, bet jūsu [Krievijas] prezidents to būtu pamanījis un atcēlis viņu [Lužkovu] no amata," sacīja Lukašenko.

"Tā kā jūs viņu [Lužkovu] vainojāt viņa sievas biznesā, tad es jums teikšu atklāti: ja viņa sieva nenodarbosies ar šo biznesu, tad rīt ar to nodarbosies cita sieva. Pie jums [Krievijā] taču ar biznesu nodarbojas visu politiķu sievas," klāstīja Lukašenko.

Viņš pauda uzskatu, ka politiķu sievu biznesa praksi varētu novērst likumdošanas ceļā. Pagaidām "pie jums tas [politiķu sievu bizness] nav aizliegts ar likumu," sacīja Baltkrievijas prezidents.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs otrdien parakstīja dekrētu par Maskavas mēra Jurija Lužkova atcelšanu no amata. Prezidenta dekrētā teikts, ka Lužkovs ir atcelts no amata tāpēc, ka zaudējis Krievijas prezidenta uzticību.

Lužkovs ir bijis Maskavas mēra amatā kopš 1992.gada.

Lužkova sieva miljardiere Jeļena Baturina 20.septembrī pauda uzskatu, ka Krievijas medijos uzsāktā viņas vīra nomelnošanas kampaņa saistīta ar prezidenta Dmitrija Medvedeva vēlmi nodrošināt sev stabilu pozīciju 2012.gadā gaidāmajās valsts vadītāja vēlēšanās.

Telekanāls NTV ir pārraidījis 20 minūšu filmu, kurā apsūdzēja Lužkovu, ka viņš sniedzis palīdzību savai sievai, lai tā kļūtu par Krievijas bagātāko sievieti, turklāt šovasar pametis Maskavu laikā, kad to apdraudēja mežu ugunsgrēki un smogs.

Vēlāk nomelnošanas kampaņā iesaistījās arī Pirmais kanāls, demonstrējot sižetu par Maskavas sastrēgumiem, un telekanāls "Rossija 1", informējot par arhitektūras pieminekļu iznīcināšanu Krievijas galvaspilsētā.

Lužkovs bija paziņojis, ka masu mediju kritikas dēļ neplāno atkāpties no mēra amata, taču gatavojas vērsties tiesā ar prasībām pret šiem televīzijas kanāliem. Tāpat prasības gatavo arī viņa sievai piederošā būvniecības kompānija "Inteko".

Lužkovs arī uzskata, ka pret viņu vērstā kritika medijos sākusi izskanēt pēc tam, kad viņš atklāti paudis atbalstu autostrādes būvniecībai cauri Maskavas piepilsētas Himku mežam.

BNS