Pasaulē
2010. gada 20. oktobris, 09:11

Uzbrukumā Polijas opozīcijas partijas birojam nogalināts EP deputāta palīgs

Jauns.lv

Kāds bruņots vīrietis Polijas partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) Lodzas birojā otrdien atklājis uguni, nogalinot Eiropas Parlamenta (EP) deputāta palīgu, ziņo varasiestādes. Vēl viens cilvēks guvis ievainojumus.

Opozīcijas līderis Jaroslavs Kačiņskis, aprīlī bojāgājušā prezidenta Leha Kačiņska dvīņubrālis, jau paziņojis, ka uzbrukums ir pret konservatīvo partiju PiS vērstās "naida kampaņas" sastāvdaļa.

"Viņš šāva četras reizes," televīzijas kanālam "TVN24" pavēstīja policijas pārstāvis Marjušs Sokolovskis. "Viņš neatradās alkohola ietekmē, taču mums joprojām jāpārbauda viņa psihiskais stāvoklis."

Aizturētais uzbrucējs bija bruņojies arī ar nazi.

"62 gadus vecs vīrietis tika nāvīgi sašauts, bet otrs, 39 gadus vecs, kurš guvis durtu brūci, pašreiz ievietots slimnīcā un cīnās par savu dzīvību," televīzijas ziņu kanālam "TVN24" iepriekš pavēstīja Lodzas policijas pārstāve Joanna Kacka.

Kačiņskis žurnālistiem Varšavā pavēstīja, ka nošautais vīrietis ir Mareks Rosjaks, EP deputāta Januša Voicehovska palīgs. Savukārt ievainotais ir Pāvels Kovalskis, kurš pārzina Polijas parlamenta deputāta Jaroslava Jagello vēlēšanu apgabalu.

"Šī slepkavība ir pret "Likumu un taisnīgumu" vērstās naida kampaņas sekas," sacīja Kačiņskis. "Viņiem uzbruka manā vietā."

Kačiņskis apgalvo, ka kampaņu pret viņa partiju izvērsusi premjerministra Donalda Tuska vadītā liberālā valdība, kas esot "morāli atbildīga" par 10.aprīļa aviokatastrofu, kurā līdz ar 95 citām augsta ranga amatpersonām gāja bojā arī toreizējais prezidents Lehs Kačiņskis.

"No šī brīža visi paziņojumi, kas nāks no politiķiem vai žurnālistiem un turpinās šo naida kampaņu, tiks uzskatīti par mudināšanu uz slepkavību," uzsvēra Kačiņskis.

Tikmēr Tusks, reaģējot uz slepkavību, aicināja sabiedrību saglabāt mieru, īpaši, ņemot vērā 21.novembrī gaidāmās pašvaldību vēlēšanas.

"Polijā politikā vardarbība nav ierasta lieta," sacīja Tusks. "Šī traģiskā un bezjēdzīgā nāve nedrīkst kalpot par attaisnojumu Polijas politiķiem naida kurināšanai."

Policija ziņo, ka slepkava, 62 gadus vecs vīrietis, nāk no Čenstohovas Polijas dienvidos un Lodzā, kas ir Polijas otra lielākā pilsēta, apmeties viesnīcā.

"Mēs nezinām šī uzbrukuma iemeslus. Viņam nav kriminālas pagātnes," atzīmēja Kacka.

LETA