Portāls WikiLeaks publisko skandalozus ASV noslēpumus
2010. gada 29. novembris, 08:46

Portāls WikiLeaks publisko skandalozus ASV noslēpumus

Jauns.lv

Tīmekļa vietne "WikiLeaks" svētdien atklātībai nodevusi vairāk nekā ceturtdaļmiljonu ASV Valsts departamenta dokumentu, kas skar plašu diplomātisko jautājumu loku, ziņo laikraksts "The New York Times".

Publiskotie dokumenti cita starpā liecina par spriedzi Vašingtonas un Islamabadas attiecībās kodoldegvielas jautājumā, plāniem apvienot Korejas pussalu pēc Ziemeļkorejas sabrukuma un tirgošanos par Gvantanamo cietumnieku uzņemšanu. Slovēnijas diplomātiem pat ieteikts piekrist bijušā ieslodzītā uzņemšanai, lai varētu sarīkot tikšanos ar ASV prezidentu Baraku Obamu.

Tāpat atklātībā nonākusī diplomātiskā korespondence liecina, ka ārvalstu vizītes laikā ar 50 miljoniem dolāru (35,14 miljoniem latu) skaidrā naudā pieķerta augsta ranga afgāņu amatpersona, tādējādi atkārtoti raisot bažas par korupcijas sērgu Afganistānā.

Tādu teroristu grupējumu kā "Al Qaeda" galvenais finansējuma avots ir Saūda Arābijā, liecina avīzē publicētie materiāli.

Tikmēr Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu un viņa Itālijas kolēģi Silivo Berluskoni vienojot īpaši ciešas attiecības.

Savukārt ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss paudis uzskatu, ka militāra vēršanās pret Irānu aizkavētu tās centienus iegūt atomieročus tikai par vienu līdz trim gadiem, liecina "WikiLeaks" rīcībā esošā informācija.

Reaģējot uz šo informāciju, Pentagons paudis nopēlumu "WikiLeaks" un paziņojis par pasākumiem ASV militāro tīklu drošības pastiprināšanai.

Aizsardzības "ministrija pieņēmusi virkni pasākumu, lai nepieļautu šādu incidentu atkārtošanos nākotnē," pavēstīja Pentagona pārstāvis Braiens Vitmens. Tikmēr Baltais nams jaunāko publiskojumu nodēvējis par "pārdrošu un bīstamu rīcību", kas apdraud cilvēku dzīvības visā pasaulē. "Šādi publiskojumi apdraud mūsu diplomātus, izlūkdienestu profesionāļus un cilvēkus visā pasaulē, kas vērsušies pie Savienotajām Valstīm pēc palīdzības, cenšoties atbalstīt demokrātiju un atklātu valdību," paziņojumā norāda Baltā nama preses pārstāvis Roberts Gibss. "Prezidents Baraks Obama atbalsta atbildīgu, uzticamu un atklātu valdību gan pašmājās, gan visā pasaulē, taču šī pārdrošā un bīstamā rīcība ir pretrunā šim principam."

"Mēs pilnībā nosodām konfidenciālo dokumentu un slepenās nacionālās drošības informācijas prettiesisko publiskošanu," "WikiLeaks" rīcību kritizē Savienoto Valstu administrācija.

Neilgi pirms apjomīgā informācijas apjoma publiskošanas pret tīmekļa vietni "WikiLeaks" svētdien vērsts hakeru uzbrukums, informēja organizācijas pārstāvji.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Wikileaks.org/Bulls Press