Pasaulē
2010. gada 16. decembris, 12:00

Minskā tiek koncentrēts karaspēks opozīcijas protestu atvairīšanai

Jauns.lv

Pirms prezidenta vēlēšanām Baltkrievijas galvaspilsētā tiek koncentrēta speciālā tehnika un armijas apakšvienības. Atsaucoties uz aculiecinieku informāciju, radiostacija "Eho Moskvi" ziņo, ka ir redzēti pieci bruņutransportieri un aptuveni desmit kravas automašīnas ar karavīriem.

Ir saņemta arī informācija, ka Minskā nogādāti aptuveni 15 ūdensmetēji, ziņo "Gazeta.ru". Varas iestādes apsūdz opozīciju, ka tā gatavojot bruņotas akcijas pret balsošanas rezultātiem. Baltkrievijas prezidenta administrācijas vadītājs Vladimirs Makejs paziņoja, ka "jau tiek gatavotas kaujinieku grupas, iepirkts silts apģērbs, gatavota pirotehnika un pat spridzekļi".

Trešdienas vakarā Aleksandrs Lukašenko sarīkoja apspriedi par drošības garantēšanu vēlēšanu kampaņas laikā. Tajā tika skarts arī jautājums par 19.decembra vakarā plānoto opozīcijas akciju Oktobra laukumā, ko varas iestādes aizliegušas.

"Nedod Dievs, ja kāds kaut vai tikai pārkāps Rubikonu. Tiesībsargājošo iestāžu un arī karavīru reakcijai jābūt adekvātai un bargai," paziņoja Baltkrievijas prezidents. Opozīcija jau iepriekš pasludinājusi 19.decembrī paredzētās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas par falsificētām.

Trešdien Baltkrievijā sākās iepriekšējā balsošana. Baltkrievijas Centrālā vēlēšanu komisija reģistrējusi desmit kandidātus, kuru vidū ir arī pašreizējais prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Neatkarīgie sociologi konstatējuši, ka aptuveni puse baltkrievu ir apmierināti ar "Batjku". "Lukašenko reitings pēc pagājušajām prezidenta vēlēšanām faktiski nav mainījies visus šos gadus un ir palicis 40% līmenī," teica profesors Oļegs Manajevs. Valsts atbalstītie pētniecības centri pašreizējās priekšvēlēšanu kampaņas laikā divkārt palielina šo skaitli, taču analītiķis Aleksandrs Feduta ir pārliecināts, ka Lukašenko zaudē elektorātu.

LETA