Pasaulē
2011. gada 1. jūnijs, 21:19

Krievijas iedzīvotāju aptauja: Baltijas valstis ir piecu Krievijai nedraudzīgāko valstu vidū

Jauns.lv

Krievijas iedzīvotāji uzskata, ka Latvija ir Krievijai otrā visnedraudzīgākā valsts, liecina maijā veiktās Krievijas iedzīvotāju aptaujas rezultāti, bet pirmajā naidīgāk noskaņoto valstu pieciniekā ir arī Lietuva un Igaunija.

Trešdien publicētie socioloģisko pētījumu centra "Levada centr" veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 50% aptaujāto iedzīvotāju visā Krievijā uzskata, ka visnedraudzīgākā un naidīgāk noskaņotā valsts attiecībā pret Krieviju ir Gruzija, bet 35% aptaujāto atzina, ka, viņuprāt, tāda ir Latvija.

Lietuvu par nedraudzīgāko uzskata 34% aptaujāto Krievijas iedzīvotāju, bet 33% aptaujāto tādas šķiet ASV. Aptaujā noskaidrots, ka par piekto pret Krieviju naidīgāk noskaņoto valsti iedzīvotāji uzskata Igauniju, kuru par nedraudzīgāko nosauca 30% respondentu.

Savukārt draudzīgākās valstis, pēc Krievijas iedzīvotāju domām, ir Baltkrievija, kuru par tādu sauc 35% aptaujāto, un Kazahstāna, kuru par draudzīgāko uzskata 33% respondentu, bet 21% aptaujāto par visdraudzīgāko valsti Krievijai nosauca Ukrainu. Savukārt 20% teica, ka tāda ir Vācija, bet 18% - ka Ķīna.

Aptaujātie Krievijas iedzīvotāji atzina, ka viņiem vispozitīvākā attieksme ir pret Vāciju, kuru pozitīvi vērtē 84% respondentu. Augstu Krievijas iedzīvotāji vērtē arī Japānu un Izraēlu - abas valstis pozitīvi vērtē 70% aptaujāto.

68% respondentu atzina, ka pozitīva attieksme viņiem ir pret Ķīnu, savukārt 54% - ka ASV, bet 57% ir pozitīva attieksme pret Poliju.

Trīs ceturtdaļas jeb 74% aptaujāto atbalsta Krievijas un Rietumvalstu attiecību nostiprināšanu un paplašināšanu, bet 18% aicina valdību vairāk distancēties no Rietumiem.

Savukārt 62% respondentu uzskata, ka nepieciešamas paplašināt Krievijas un musulmaņu pasaules attiecības, bet 25% ir pret to iebilst.

75% respondentu aptaujas veicējiem paziņoja, ka pozitīvi attiecas pret Baltkrieviju, bet 17% atzina negatīvu attieksmi pret šo valsti. Divas trešdaļas respondentu teica, ka jūt pozitīvu attieksmi pret Ukrainu, lai gan 27% norādīja, ka ir negatīvi noskaņoti.

Tomēr tikai 15% atbalstītu Krievijas un Ukrainas apvienošanu. 64% uzstāj, ka abām valstīm jāpaliek neatkarīgām, bet draudzīgām ar atvērtām robežām, bezvīzu režīmu un bez muitas. Savukārt 16% respondentu uzstāj, ka Krievijas un Ukrainas attiecībām jābūt tādam pašām, kā ar citām valstīm.

Maija vidū tika aptaujāti 1600 cilvēki 130 apdzīvotās vietās 45 Krievijas reģionos.

BNS