2011. gada 5. jūlijs, 19:46

Dānija atjauno robežkontroli

Jauns.lv

Dānija no otrdienas norīkojusi 50 muitas ierēdņus uz robežām ar Vāciju un Zviedriju, kas tur uzsākuši pārbaudes, meklējot narkotikas, ieročus un nelegālus naudas līdzekļus.

Muitnieki izlases kārtībā veic šīs pārbaudes, tādējādi arī cenšoties apturēt noziedznieku ieplūšanu no Austrumeiropas.

Lai mazināt kaimiņvalstu un ES satraukumu, Kopenhāgena uzsvērusi, ka pārbaudes netraucēs satiksmes plūsmu.

Ar nākamo gadu uz robežas esošo muitas ierēdņu skaits tiks palielināts. Dānija paredz robežšķērsošanas punktos uzstādīt arī elektronisko skanēšanas aparatūru, bet pie lielākajiem ceļiem un svarīgākajās dzelzceļa stacijās tiks iekārtotas muitnīcas.

Eiropas Komisija apliecinājusi, ka tā uzmanīgi sekos notikumu attīstībai, lai nodrošinātu, ka netiek pārkāpti ES atvērto robežu nosacījumi.

Dānijas valdība jaunievedumus aizstāv, norādot, ka robežkontrole izlases kārtībā atbilst Šengenas bezvīzu režīmam un ka to mērķis ir apkarot nelegālu preču un narkotiku pārvadāšanu, nevis kontrolēt ceļotājus.

"Komisija rūpīgi sekos pirmās fāzes īstenošanai, lai nodrošinātu, ka Eiropas tiesību normas tiek pilnā apmērā ievērotas," sacīja sacīja ES iekšlietu preses pārstāvis Mikele Čerčone.

30 muitnieki norīkoti uz robežas ar Vāciju Freslevā, desmit uz Ēresunda tilta, kas Dāniju savieno ar Zviedriju, vēl desmit Gedseras ostā, kur pienāk prāmji no Vācijas pilsētas Rostokas, sacīja Dānijas muitas amatpersona Finns Serups. "Pirmajos pāris gados viņi būs ļoti mobili."

Robežkontroles atjaunošana noritēs trīs fāzēs, un pirmā no tām sākta īstenot otrdien.

1. janvārī uz robežām tiks norīkoti vēl 48 muitnieki, turklāt tur paredzēts izbūvēt tehniskas iekārtas.

Galīgā fāze, kad jaunajos kontrolpunktos tiks izvietoti darbinieki, tiks īstenota 2014. gada sākumā.

"Līdz tam brīdim tā būs mobila [muitas] amatpersonu grupa," norādīja Serups.

LETA